BİYOCOĞRAFYA: ZOOCOĞRAFYA

İzlence Formu

Ders Adı BİYOCOĞRAFYA: ZOOCOĞRAFYA Kod CGRF2123
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dünyanın belli başlı ekosistemleri, zoocoğrafya bölgeleri ve temel yaklaşımlar, denizel yaşam alanlarında dağılış ile küresel değişimin biyocoğrafya açısından sonuçlarının ortaya konulması bu dersin amaçları arasındadır. Değişen topluluklar ve ekosistemler, uluslararası canlı ticareti, koruma alanları ve anlaşmaların algılanması.

İçerik

Dünyanın belli başlı ekosistemleri ve genel özellikleri. Bu ekosistemlerdeki belli başlı bitki toplulukları ve fauna; insan ve doğa arasındaki ilişkiler (alçak enlemler, orta enlemler ve yüksek enlemler). Zoocoğrafya bölgeleri, faunal kesinti alanları ve zoocoğrafya bölgeleri üzerinde insanın etkisi. Denizel yaşam alanları. Küresel değişimin biyocoğrafya açısından sonuçları. Değişen topluluklar ve ekosistemler. Uluslararası canlı ticareti ve sonuçları. Koruma alanları, bitki çeşitlilik merkezleri, uluslararası koruma anlaşmaları ve konuyla ilgili gönüllü organizasyonlar (CITES, FFI, BLI, IUCN, WWF vb).

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konularla ilgili kaynakları taraması. Belirlenen konularla ilgili sınıfta tartışmalar. Yakın çevrede gerçekleştirilecek arazi çalışmaları.

Kaynaklar

ATALAY, İ. 2008. Ekosistem Ekolojisi ve Coğrafyası. Çevre ve Orman Bakanlığı Yayını, İzmir. AVCI, M. 2000. Yeryüzünün Zoocoğrafya Bölgeleri ve Türkiye'nin Yeri. Coğrafya Dergisi 8, 157-200. COX, B.C. & MOORE, D.P. 2000. Biogeography, Oxford. DEMİRSOY, A. 1996. Genel ve Türkiye'nin Zoocoğrafyası, Ankara. GASH, J.H. & NOBRE, C.A. & ROBERTS, J.M. & VICTORIA, R.L. 1997. Amazonian Deforestation and Climate, Wiley, London. GOUDIE, A. 1990. the Human Impact on the Natural Environment, Oxford. GROOMBRIDGE, D. & JENKINS, M.D. 2002. World Atlas of Biodiversity, University off California Press, London. HUGGETT, R.J. 2004. Fundamentals of Biogeogarphy, Routledge, London & New York. SIMMONS, I.G. 1977. Biogeography, Natural and Cultural, London. TURNER, I.M. 2001. The Ecology of Trees in the Tropical Rain Forest, Cambridge University Press, Cambridge. WHITTAKER, R.J. 2002. Island Biogeography, Oxford University Press, Oxford.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024