ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM VE BİLGİ YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM VE BİLGİ YÖNETİMİ Kod YORG9010
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Organizasyonların yaşaması ve gelişmesi için öğrenmenin sürekliliği sağlanmalıdır. Bu yüzden bilgi yaratılmalı, kullanılmalı ve etkin bir biçimde paylaşılmalıdır. Günümüzde uzun dönemli avantaj sağlamanın yolu öğrenme kapasitesi ve hızlı değişimden geçmektedir. Örgütsel öğrenme rekabetçi avantaj sağlamak, yenilikçi ve etkin olmak isteyen organizasyonlar arasında hızla popüler olmaktadır. Örgütün öğrenmesi ifadesi ne anlama gelmektedir? Öğrenmenin meydana gelmesi için ne gereklidir? Örgütsel öğrenmeyi ne engeller? Bu derste bu sorular Peter Senge tarafından ortaya atılan teori ışığında cevaplandırılacaktır.

İçerik

Sürekli olarak yaşadığı olaylardan sonuç çıkaranı, bunu değişen çevre koşullarına uymakta kullanan, personelini geliştirici bir sistem yaratan ve böylece değişen, gelişen, kendini yenileyen dinamik organizasyonlar bu derste incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü anlatım, Örnek olay tartışmaları, İşletme oyunları, Film izleme

Kaynaklar

Kalder Öğrenen Organizasyonlar Uzmanlık Grubu, Öğrenen Organizasyonlar, İstanbul :Kalder Yayınları, No : 16, 1997. De Geus, A., Yaşayan Şirket : İş Dünyasında Büyüme, Öğrenme ve Uzun Ömür, Çev: Ahmet Ünver, Rota Yayınları, Ocak 1999. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Örgütsel Öğrenme, Harvard Business Review Dergisinden Seçmeler, 2001. Yazıcı, S., Öğrenen Organizasyonlar, Alfa Basım Yayın, Ocak 2001. Çam, S., Öğrenen Organizasyon ve Rekabet Üstünlüğü, Papatya Yayıncılık, Eylül 2002. Senge, P., Beşinci Disiplin, YKY Yayınları, 2004 Çalkavur, E., Öğrenen Organizasyon Yolculuğu : Bir Başarı Öyküsü, Remzi Kitabevi, Temmuz 2006.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024