İSTATİSTİK

İzlence Formu

Ders Adı İSTATİSTİK Kod YBIL8024
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUSTAFA CAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İşletmelerin tüm departmanlarında yapılan araştırmalarda kullanılması gereken araştırma yöntemlerinin teorik ve uygulamalı olarak ele alınması.

İçerik

Bilimsel araştırmanın aşamaları incelenmektedir. Bilgilerin toplanması düzenlenmesi ve sunumuna ilişkin değerlendirmeler yapılarak, verilerin tanımsal istatistik ölçüleri (ortalama, dağılma, asimetri ve basıklık ölçüleri) ele alınmaktadır. Anakütle ortalama, oran tahmininde ve hipotez testlerinde temel alınan Örnekleme Teorisi ile Hipotez testleri, parametrik ve parametrik olmayan testler sınıflandırması yapılarak incelenmektedir. Ders en temel iki tahmin yöntemi olan Regresyon ve Korelasyon Analizi ve Tek Değişkenli Zaman Serileri Analizi konularını da kapsamaktadır. Regresyon ve Korelasyon Analizi bağımsız değişken sayısına göre sınıflandırılarak (Basit ve Çoklu) incelenmektedir. Tek değişkenli Zaman Serileri Analizi yöntemleri ise Zaman Serilerinin Bileşkenlerine Ayrılmasını kapsamaktadır. Her hafta derslerde istatistik yöntemlerin adım adım cebirsel çözümüyle birlikte SPSS uygulamaları yapılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Hoca tarafından anlatılır. Öğrencilerin katkısıyla tartışma, verilerle bilgisayar uygulamaları.

Kaynaklar

I. Tüm İstatistik Kitap ve Dergileri ve/veya, II. Prof. Dr. A. Neyran ORHUNBİLGE’nin: 1)Tanımsal İstatistik, Olasılık ve Olasılık Dağılımları (1-4.Hafta) 2) Örnekleme Yöntemleri ve Hipotez Testleri (5-9.Hafta) 3) Çok Değişkenli İstatistik Yöntemler (10-12.Hafta) 4) Zaman Serileri Analizi, Tahmin ve Fiyat İndeksleri (13-14.Hafta) III. İşletme İstatistiğinin Temelleri, Çeviri Editörleri: Prof. Dr. Neyran Orhunbilge, Dr. Mustafa Can, Dr. Şebnem Er IV. TUİK, T.C.M.B., BIST, Kalkınma Bakanlığı, İ.T.O., İ.S.O. vb. Kuruluşların Yayınları/Web Siteleri (www.tuik.gov.tr , www.tcmb.gov.tr , www.borsaistanbul.com , www.kalkinma.gov.tr , www.iso.org.tr , www.ito.org.tr )

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024