İSTANBUL'DA KÜLTÜR, TARİH VE İNANÇ TURİZMİ

İzlence Formu

Ders Adı İSTANBUL'DA KÜLTÜR, TARİH VE İNANÇ TURİZMİ Kod ISAR7050
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NAMIK SİNAN TURAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mimari, edebiyat ve musikinin de yardımıyla Ayasofya'dan Kariye'ye, Süleymaniye'den Ayazma'ya kadar mekansal bir hat üzerinden şehrin toplumsal ve kültürel tarihini incelemek amaçlanmaktadır.

İçerik

İstanbul binlerce yıllık tarihi ile kültürlerin buluşup, karıştığı bir şehir. Evliya Çelebi’nin dünyada bir benzeri bulunmadığı söylediği, Nefî’nin bir taşına Acem mülkünü feda ettiği bir şehrin kültürel, tarihini çalışmak o şehre ruh veren tarihine ve içinde var olan bütün süreçlere uzanmak demek.Bu ders kapsamı içinde İstanbul'un Roma-Bizans döneminden başlayarak Osmanlı son yüzyılına kadar uzanan tarihsel kesitte, kültürüne ve burada birarada yaşamış inanç alanlarına değinilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Ders öğretim üyesinin sunumu şeklinde gerçekleşecektir.

Kaynaklar

Doğan Kuban, İstanbul Bir Kent Tarihi, Türkiye İş Bankası Yayınları Robert Mantran, İstanbul'un Tarihi, İletişim Yayınları Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Dönem, Yapı Kredi Yayınları Tamara Talbot Rice, Bizans'ta Gündelik Yaşam, Göçebe Yayınları Semavi Eyice, Son Devir Bizans Mimarisi: İstanbul'da Palaiologoslar Devri Anıtları, Turing Yayınları Semavi Eyice, Bizans Devri'nde Boğaziçi, Yeditepe Yayınları Robert Mantran, XVI. ve XVIII. Yüzyıl'da İstanbul'da Gündelik Hayat, Eren Yayıncılık Eremya Kömürcüyan, İstanbul Tarihi: 18. Asırda İstanbul, Eren Yayıncılık Metin And, 16. Yüzyılda İstanbul, Yapı Kredi Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024