ÇALGIBİLİM

İzlence Formu

Ders Adı ÇALGIBİLİM Kod ETNO4065
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. URUM ULAŞ ÖZDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste müzik çalgıları bilimsel olarak incelenmektedir. Müzik araştırmalarının önemli bir parçası olan çalgıbilim (organoloji), dünyanın farklı coğrafyalarında çalınan tüm çalgılara dair bilimsel yaklaşımlar geliştiren bir disiplindir. Çalgıların teknik özelliklerinden sınıflanmasına kadar pek çok özelliğinin incelendiği bu disiplin, tarihsel olarak müzik araştırmalarına paralel olarak gelişmiştir. Bu derste, çalgıbilime dair günümüze kadar yapılmış çalışmalar detaylı olarak incelenecektir. Ayrıca Türkiye’de yerli ve yabancı araştırmacıların yaptıkları çalgıbilim araştırmalar da ele alınacak ve çalgıbilime dair günümüzdeki çalışmalar tartışılacaktır.

İçerik

Çalgıların bilimsel olarak incelenmesini içerir.

Öğretim Yöntemleri

Derse aktif katılım; haftalık okumaları düzenli yapma; ders konularını birlikte tartışma ve yorumlama; ses kaydı ve belgesel örneklerini toplu dinleme, izleme ve yorumlama.

Kaynaklar

- Cafer Açın, Enstrüman Bilimi: Organoloji (Yenidoğan Basımevi) - Mahmut Ragıp Gazimihal, Asya ve Anadolu Kaynaklarında Iklığ, Türk Nefesli Çalgıları, Türk Vurmalı Çalgıları, Ülkelerde Kopuz ve Tezeneli Sazlarımız (Kültür Bakanlığı Yayınları) - J. Margaret Kartomi, On Concepts and Classifications of Musical Instruments (The University of Chicago Press) - Laurence Picken, Folk Musical Instruments of Turkey (Oxford University Press)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024