FOLKLORA GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı FOLKLORA GİRİŞ Kod ETNO1087
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. URUM ULAŞ ÖZDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, folklor disiplinine genel bir çerçeve içinde (tanım, kaynaklar, içerik, sınıflandırma, işlev, diğer bilimlerle ilişkisi vb.) ele alarak öğrencilerin Türkiye’deki halk bilimi çalışmalarını bütünsel bir biçimde anlamalarını sağlamaktır.

İçerik

1. Folklor disiplininin Türkiye ve Avrupa’daki gelişimini kıyaslamak ve karşılaştırmalı analizler yapılmasını sağlamak. 2. Folklor tarihine ilişkin sorunları ortaya çıkarmak ve çözüm yolları geliştirmeye çalışmaya yardımcı olmak. Folklorun ortaya çıkışı, gelişim süreçleri, bu süreçlerde ortaya çıkan kuramları incelemek. 3. Türk Folklorunun ortaya çıkma ve gelişme evreleri ile gelinen noktayı karşılaştırmalı olarak değerlendirmek ve son tahlilde öğrencilere halk biliminin incelediği alanları araştırma ve yorumlama becerileri kazandırmak.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım (Sunu –Slayt) ve Tartışma Yöntemi

Kaynaklar

Cocchiara, G. The History of Folklore in Europe, ISHI, 1981. Oğuz, M. Öcal, Türk Dünyası Halkbiliminde Yöntem Sorunları, Ankara: Akçağ Yay., 2007 Yıldırım, Dursun, Türk Bitiği, Ankara: Akçağ Yay., 1998. Oğuz, M. Öcal vd., Türk Halk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Grafiker Yay., 2004. Oğuz, M. Öcal, Küreselleşme ve Uygulamalı Halkbilimi, Ankara: Akçağ Yay., 2002. Örnek, Sedat Veyis, Türk Halkbilimi, 1995.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024