UZMANLIK BİLGİSİ II (B ALANI)

İzlence Formu

Ders Adı UZMANLIK BİLGİSİ II (B ALANI) Kod MTIN2123
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Öğr. Gör. SELÇUK KANTEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Hukukla ilgili temel kavram, ilke, teori ve uygulamalar hakkında bilgilendirmek ve hukuk çevirileri yaptırmak suretiyle bu konuda karşılaşabilecekleri güçlükleri nasıl aşabileceklerini öğretmek. Hukuk terminolojisinin sırlarını hukuk biliminin tarihi, felsefesi ve genel yaklaşımlarını öğreterek çözmelerini sağlamak. Özellikle de bu konuda etimolojiye ilgi duymalarını sağlamak.

İçerik

V. dönemde öğrenciler, Hukuka Giriş (Hukuk Başlangıcı) konularında temel hukuk bilgilerini kazanırlar. Bu bağlamda, bu ders, öğrencilere etimoloji bilgisi vermeyi ve sözcükleri sevmelerini ve araştırma ruhu kazanmalarını sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca, bu dersin hedeflerinden biri de daha sonraki modüllerde işlenecek olan hukuk konularına bir giriş yapmak ve öğrenciyi hukuk terimleriyle tanıştırmaktır. Böylece, hukuk konusunda en azından temel bilgi sahibi olan aydın gençler yetiştirilmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, karşılıklı soru-cevap ve sohbet, güncel hukuk sorunları hakkında tartışma, konuları kaynak kitaplardan takip etme, ödevler yoluyla kişisel çalışma, etimoloji araştırmaları ve ödevleri, birlikte çeviri yapma teknikleri, tepegöz ve bilgisayar yardımıyla ders esnasında çeviriler.

Kaynaklar

Aybay, Aydın, Prof. Dr.; Aybay, Rona, Prof. Dr. (2008). Hukuka Giriş. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları Akıntürk, Turgut, Prof. Dr. (2006). Hukuka Giriş. Anadolu Üniversitesi Yayınları Sağlam, Fazıl, Prof. Dr. (2001). Hukuk Bilimine Giriş. Ders Notları Aslan, İ. Yılmaz, Prof. Dr.; Ergün, Mevci, Dr. (2009). Ticaret Hukuku. Ekin Basım Yayım. Anglosakson hukukuna ilişkin çeşitli kitaplar ve notlar. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi. Kendi ders notlarım ve kişisel araştırmalarım. Kişisel hukuk çevirileri arşivlerim.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024