KONUŞMA TÜRKÇESİ

İzlence Formu

Ders Adı KONUŞMA TÜRKÇESİ Kod ESTD7603
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FİKRET TURAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Konuşma Türkçesinin genel gramer özelliklerini, değişim ve dönüşüm şeklini ve yazı diliyle arasında oluşan ilişkiler konusunu incelemek .

İçerik

Standart Türkiye Türkçesinin konuşma üslupları ile konuşma tercihlerinin genel özellikleri, yazı dili ile konuşma dile arasında oluşan farklılaşmanın seviyesi ve alanları, konuşma Türkçesindeki farklılaşmaların kabul edilebilirlik ölçütleri, yöre ağızlarının genel medyada kullanılabilirlik derecesi ve yaygınlığı, konuşma Türkçesi ile yöre ağızları ve meslek jargonları ilişkisi, televizyon filmleri ile sinemada konuşma dili, müzikte argo, konuşma dili ve edebiyat eserlerinde kullanım derecesi.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım.

Kaynaklar

Huber, Emel. Dilbilime Giriş, Multilingual, 2008 Banguoğlu, Tahsin. Türkçenin Grameri, 4. Baskı, Ankara: Türk Dil Kurumu Yay., 1995. Behrens, S. & J. Parker. Language in the Real World, Routledge, 2010. Erdem, İlhan. “Konuşma Dili Açısından Arapça ve Farsça Alıntı Kelimelerin Bugünkü Durumu,” Ana Dili Eğitimi Dergisi, cilt 1, sayı 1, s. 92-100 (2013) Ergin, Muharrem. Türk Dil Bilgisi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, 1972. Fromkin, Victoria. Linguistics: An Introduction to Linguistic Theory, Oxford: Blackwell, 2001. İmer, Kamile. Dil ve Toplum, Ankara: Gündoğan Yayınları, 1990. Kawaguchi, Yuji (Editör). Corpus Analysis and Variation in Linguistics, Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins Publishing Company. Koç, Nurettin. Yeni Dilbilgisi, İstanbul: İnkılâp Kitabevi, 1990 Preston, D. R. (Editör). Handbook of Perceptual Dialectology, 2 cilt, Amsterdam: J. Benjamins, 1999.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024