Edebiyat Tarihi Metodolojisi

İzlence Formu

Ders Adı Edebiyat Tarihi Metodolojisi Kod YETE7050
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MEHMET SAMSAKÇI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Edebiyat tarihi, edebiyat tarihinin konusu ve görevi, diğer tarihler içinde edebiyat tarihinin yeri, edebiyat tarihinin tarihi. Edebiyat tarihinde klasik metodun Gustav Lanson örneği ile açıklanması ve bu metodun Türk kültür hayatına yansıması. Klasik metotta Fuat Köprülü örneği. Fuat Köprülü'nün edebiyat tarihi üzerine düşünceleri. Edebiyat tarihi ile edebiyat tenkidi arasındaki farklar. Edebiyat tarihinin sınırı. Edebiyat tarihine giren eserleri değerlendirmede tutulması gereken yol ve yöntem. Genel edebiyat tarihi içinde edebiyat türleri tarihi. Şiir tarihi, roman tarihi vb.

İçerik

Edebiyat Bilimi nedir? Edebiyat Bilimi içerisinde Edebiyat Tarihinin yeri nedir? Bellibaşlı edebiyat tarihi metotları nelerdir? Bir edebiyat tarihçisi hangi bilgi ve donanıma sahip olmalıdır? Türkçede ve Türk edebiyatında yazılmış bellibaşlı edebiyat tarihleri nelerdir?

Öğretim Yöntemleri

Sözlü, yazılı ve görsel anlatım.

Kaynaklar

Mehmet Fuat Köprülü, (1966) “Türk Edebiyat Tarihinde Usul”, Edebiyat Araştırmaları, Ankara. Prof. Ahmet Hamdi Tanpınar, XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi, Dergâh Yayınları Ömer Faruk Akün, "BİR TÜRK EDEBİYATI TARİHİ YAZMAK MÜMKÜN MÜDÜR ? (Prof. Dr. Ömer Faruk Akün'le Orta Sayfa Sohbeti) Okay, Orhan, (1994), “Edebiyat Tarihi”, Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, C. 10, İstanbul

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024