YAPIT ÇÖZÜMLEMELERİ SEMİNERİ

İzlence Formu

Ders Adı YAPIT ÇÖZÜMLEMELERİ SEMİNERİ Kod SATA4053
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. UŞUN TÜKEL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Sanat tarihinin çeşitli dönemlerinden sanat yapıtlarının birbirinden farklı yöntemlerle çözümleniş biçimleri üzerine örnekler sunulması amaçlanmaktadır.

İçerik

Derste farklı coğrafya ve dönemlerden sanat yapıtları, ikonografi ve görsel göstergebilim kuramlarına bağlı kalınarak incelenir; bu bağlamda Rönesans resminden Osmanlı minyatürüne, fotoğraftan güncel yapıtlara kadar geniş bir düzlemde gerçekleştirilmiş yapısal ve anlamsal çözümlemeler tanıtılıp değerlendirilir ve öğrencilerden benzer uygulamaları yapmaları istenir.

Öğretim Yöntemleri

Sunum yoluyla

Kaynaklar

G. Boccaccio, Decameron (Çev. R. Teksoy), Oğlak Yay., İstanbul, 1996. U. Eco, The Open Work, Harvard University Press, 1989. M. Butor, San Marco\\\'nun Betimi (çev. S.Rifat), YKY, İstanbu,l 1999. U. Tükel, Resmin Dili. İkonografiden Göstergebilime, Homer Kitabevi, İstanbul 2005 U. Tükel, \\\'Beyan-ı Menazil\\\'in Resim Dili: Çözümleme ve Yorum\\\', Sosyoloji ve Coğrafya (Yay.haz. E. Eğribel/U.Özcan), Sosyoloji Yıllığı Kitap 15, Kızılelma Yayıncılık, İstanbul 2006, 563-571. U. Tükel-N.Öztokat, \\\"Görsel Kent Söyleminin Parametresi Olarak Gökdelen\\\", Cultures du Visible. 8ème Congrès de lAISV-IAVS: Papers, İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2007, vol. I, s. 563-570 U. Tükel, \\\"Görüntülerin Matemi Üzerine Bir Görme/Okuma Denemesi\\\", Dipnot (Sanat ve Tasarım Yazıları), MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, sayı 2, Kış-Bahar 2004, s. 107-111. U. Tükel-N.Öztokat, \\\"Gerçeklik ve Düşsellik\\\", Dipnot (Sanat ve Tasarım Yazıları), MSGSÜ, sayı 3, 2008, s38-43.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024