OSMANLI KONUT MİMARLIĞI

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI KONUT MİMARLIĞI Kod SATA4097
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AGAH TARKAN OKÇUOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İstanbul'da saray, köşk ve kasır gibi sivil mimarlık örneklerini tanıtmak. Sivil mimarlık terminolojisi hakkında bilgi aktarmak. İktidar dönüşümlerinin ve değişen törenlerin saray mimarlığına etkisini araştırmak. 15. yy'dan, 19. yy'a kadar kent sınırlarının değişimini saray, köşk ve kasırlar üzerinden anlatmak. Farklı kültürlerin mimarlık gelenekleri arasında karşılaştırma yapmak.

İçerik

İstanbul’da Osmanlı döneminden itibaren inşa edilen saray, köşk ve kasırlar öncelikle mimari plan, tasarım ve süsleme yönünden incelenecektir. Bunun yanında, incelenecek yapıların iktidar sembolleri olarak şehircilik içindeki yerleri, burada gelişen adet ve törenlerin kent yaşam / kültürüne katkıları ve modernleşme sürecinde geçirdikleri dönüşümler anlatılacaktır. Ayrıca değişik kültürlerdeki saraylarla farklılıklar ve benzerlikler üzerinde durulacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Barkovizyon eşliğinde görsel sunum , yazılı materyal ve karşılıklı gerçekleşen tartışmalarla konular pekiştirilmektedir.

Kaynaklar

Atasoy, Nurhan, İbrahim Paşa Sarayı, 1972. Atasoy, Nurhan, Hasbahçe, 2002. Artan, Tülay, Architecture as a theatre of life : profile of the eighteenth century Bosphorus, yayınlanmamış doktora tezi, MIT, 1989. Eldem, Sedat H. - F. Akozan, Topkapı Sarayı, İstanbul 1982. Eldem, Sedat H., Köşkler ve Kasırlar I-II, İstanbul 1974. Esemenli, Deniz, Dolmabahçe Sarayı, İstanbul 2002. Goodwin, Godfrey, Topkapi Palace: An Illustrated Guide to its Life and Personalities. 2000. Gülersoy, Çelik, Yıldız Parkı ve Malta Köşkü, İstanbul 1983. Gülersoy, Çelik, Dolmabahçe, İstanbul 1984. Gülersoy, Çelik, Hidivler ve Çubuklu Sarayı, İstanbul 1985. Gülersoy, Çelik, Çerağan Sarayları, İstanbul 1992. Kuban, Doğan, Kaybolan Kent Hayalleri: Ahşap Saraylar, İstanbul 2001. Kuban, Doğan, İstanbul - Bir Kent Tarihi, İstanbul 1996. Leslie Pierce, Harem-i Hümayun, İstanbul 1996. Necipoğlu, Gülru, 15. ve 16. Yüzyıllarda Topkapı Sarayı, İstanbul 2007. Sözen, Metin, Devletin Evi Saray, İstanbul 1992. Topkapı Sarayı, Akbank Yay., İstanbul 2000.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024