TÜRK MİTOLOJİSİ VE İKONOGRAFİSİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRK MİTOLOJİSİ VE İKONOGRAFİSİ Kod SATA2016
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. AYŞE DENKNALBANT ÇOBANOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Batı ve doğu kültürlerinde efsane ve mitosların, dönem ve kültür farklılığı olmasına rağmen taşıdıkları ortak motiflerin araştırılması, sanat eserlerinde nasıl şekillendirildikleri üzerinde durulmaktadır. Ayrıca Anadolu- Orta Asya ekseninde dolaşan ve birbirine aktarılan mitosların yorumlanması / okunması.

İçerik

Mitoloji ve ikonografi konularının eserler üzerine süsleme sanatları kapsamında nasıl uygulandığı ve Türk sanatında sıkça karşılaşılan bu tarz betimlemelerin eserlere yüklediği anlam üzerinde durulmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Barkavizyon eşliğinde görsel sunum , yazılı materyal ve karşılıklı gerçekleşen workshoplarla konular pekiştirilmektedir.

Kaynaklar

Campbell, Joseph, Doğu Mitolojisi, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara Haziran 1993. Esin, Emel, Türk Kozmolojisine Giriş, İstanbul 2001. İnan, Abdulkadir, Tarihte ve Bugün ޞamanizm, TTK Basımevi, II.Baskı, Ankara 1972. McLuhan, T.C., (Çev.Ece Soydam), Yeryüzüne Dokun, İstanbul 2001. Ögel, Bahaeddin, Türk Mitolojisi, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları, TTK Basımevi, 2. Baskı, Ankara 1993.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024