BATI SANATI I

İzlence Formu

Ders Adı BATI SANATI I Kod SATA1001
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AHMET KAMİL GÖREN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Batı sanatının temellerinin dayandığı ve günümüz Avrupasında dönüşerek varlıklarını sürdüren mimari, resim ve heykel sanatının Roma İmparatorlunun yıkılışından sonra başlayıp Rönesansın başına kadar uzanan sürecindeki gelişmelerini incelemek.

İçerik

Batı Sanatı-I, temelde Roma İmparatorluğunun yıkılışından sonra Avrupada ortaya çıkan göçler döneminde gelişen sanat olaylarını, daha sonra da kurulan çeşitli imparatorluklar, krallıklar ve devletlerdeki sanatsal gelişmeleri, biçemlerin ortaya çıkışlarını hazırlayan nedenleri, gelişim süreçlerini sosyal, siyasal, dinsel, düşünsel, kültürel vb. gibi yanları da gözeterek irdeleyen, (etkileşim ve mimarinin şekillenmesi açısından) ülkelerin coğrafi konumlarını, iklimsel özelliklerini (malzeme kullanımı açısından) jeolojik özelliklerini topluca ele alan bir derstir. Avrupada Karanlık Çağ/Kavimler Göçü olarak tanımlanan dönemi (William Flemingin tarihlendirmesine göre yaklaşık 6.-8. yüzyıllar arasında Ostrogotlar, Lombardlar, Vizigotlar, Franklar, Anglo-Saksonlar vd.); ardından Karolenj ve Otto (yaklaşık 8.-11. yüzyıllar arasında) dönemlerini, daha sonra da (yaklaşık 10.-13.yüzyıllar arasında) İtalya, Almanya, Fransa ve İngilterede Romanesk ve Gotik sanat biçemlerini, mimari, resim ve heykel örnekleri üzerinden inceleyen bir içeriğe sahiptir.

Öğretim Yöntemleri

Sunum Yöntemiyle

Kaynaklar

*Joseph Watterson, Architecture Five Thousand Years of Building, (First Edition), W.W. Norton&Company, Inc., New york1950; *Nicolaus Pevsner, An Outline Europan Architecture, (4th Edition.), Pelican (Penguin) Book, Middlesex, 1953; *W. P. Ker, The Dark Ages, (1st printing), Mentor Books, New York May 1958; *Sir Banister Fletcher, A History of Architecture, The Athlone Press, London, 1967; *Hans L.C.Jaffe (Ed.), 20.000 Years of World Painting, Harry N. Abrams, New York, 1967, pp.81-103; *Magnus Backes-Regine Dölling, Art of the Dark Ages, Harry N.Abrams, New York 1969; *Nicolaus Pevsner, Ana Çizgileriyle Avrupa Mimarlığı, (Çeviren: Selçuk Batur), Cem Yayınları, İstanbul 1977; *Gina Pischel, A World History of Art, (2nd Revised ed.), Newsweek Books, New York 1978; *Doğan Hasol, Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, (2.bs.), İstanbul 1979 (ve daha sonraki yıllardaki sanat terimlerinin değişik dillerdeki karşılıklarının da verildiği çeşitli baskıları); *John Fleming-Hugh Honour-Nikalous Pevsner, The Penguin Dictionary of Architecture, (3rd. Ed.), Penguin Books, Great Britain 1984; *William Fleming, Arts and Ideas, (7th Edition), Holt, Reinhart and Winston Inc. USA, 1986; *Metin Sözen-Uğur Tanyeli, Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul 1986; *Donald Matthew, İletişim Atlaslı büyük Uygarlıklar Ansiklopedisi Cilt 6: Ortaçağ Avrupası, (Çeviren: Mehmet Ali Kılıçbay), İletişim Yayınları/Equinox/Phaidon (Oxford), İstanbul 1988; *John Beckwith, Early Medieval Art, Thames&Hudson, Reprinted 1992; *Kenneth John Conant, Carolingian and Romanesque Architecture 800-1200, Yale Universiyt Press-Pelican History of Art, 1993 (First Edition 1959 by Penguin Books); *Derek Bryce, Symbolism of the Celtic Cross, Samuel Weiser, İnc. York Beach, Maine 1995; *Iaian Zaczek, The Art of the Celts, Parkgate Books, London 1997; *Rolf Toman (Ed.), Romanesque Architecture, Sculpture, Painting, Könemann, Cologne 1997, (Metinler: Rolf Toman, Ehrenried Kluckert, Wolfgang Ka

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024