İSLAM ÖNCESİ TÜRK SANATI

İzlence Formu

Ders Adı İSLAM ÖNCESİ TÜRK SANATI Kod SATA1001
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. SEVGİ PARLAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İslam Öncesi Türk Sanatı'nda, Orta ve İç Asya'dan Balkanlar'a kadar uzanan geniş coğrafyada varlığını sürdürmüş birçok Türk kültürleri ele alınmakta ve bu kültürlere ait arkeolojik veriler başta olmak üzere, kültürel ve sanatsal öğeler ele alınmakta ve değerlendirilmektedir.

İçerik

İslamiyetten Önce Türk Sanatı'nın izlerinin tespit edilebildiği Orta ve İç Asya'dan Balkanlar'a kadar uzanan geniş coğrafya tanıtılarak, çevre kültürler ve bunların etkileri göz önünde bulundurularak, bu bölgelerdeki arkeolojik kazılar tanıtılmakta, inanç, çevresel-fiziki koşullar ışığı altında kronolojik bir çerçeve dahilinde İslamiyet öncesi Türk Sanatı ele alınmakta ve incelenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Barkavizyon eşliğinde görsel sunum.

Kaynaklar

Çoruhlu,Y., Erken Devir Türk Sanatının ABC’si, İstanbul 1998. Yücel,E., İslam Öncesi Türk Sanatı, İstanbul 2000. Esin, E., “İslamiyet’ten Evvel Orta Asya Türk Resim Sanatı” , Türk Kültürü El Kitabı, II/I, İstanbul 1972. Esin, E., “Türk Buddhist Resim Sanatının Tarihçesi”, I. Milletarası Türkoloji Kongresi Türk Sanatı Tebliğleri, C.3, İstanbul 1979, s. 696-758. Rice, Tamara Talbot Rice, Ancient Arts of Central Asia, London 1965. Diyarbekirli, N., Hun Sanatı, İstanbul 1972. Bilici,K., “Anadolu Taş Tezyinatında Hayvan Üslubu (Erken Devir Örnekleri Üzerine Bir Deneme”, Arkeoloji ve Sanat tarihi Dergisi, C. 2, s: 19-27, İzmir 1983. Yaşar Çoruhlu, Türk Mitolojisinin Anahatları, İstanbul 2002.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024