ÇİN’DE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR

İzlence Formu

Ders Adı ÇİN’DE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Kod ÇDED0037
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EYÜP SARITAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Milattan önce Savaşan beylikler döneminden itibaren Çin’de yapılan arkeolojik kazılar ve araştırma faaliyetleri ve bu faaliyetler sırasında keşfedilen buluntular hakkında öğrencilere ayrıntılı olarak görsel materyaller eşliğinde bilgiler verilerek, onların Çin arkeolojisi hakkında fikir sahibi olmaları sağlanacaktır.

İçerik

Çin arkeolojik eserleri her ne kadar birkaç bin yıllık bir birikim içerseler de, bu ülkedeki modern arkeolojik araştırma ve kazı faaliyetleri 20. Yüzyılın ortalarında başlamıştır. Bu derse öğrencilere M. Ö. 16.YY-M.Ö. 11 yüzyılları kapsayan Shang döneminden başlamak üzere geçen yüzyıla adar sürdürülen arkeolojik kazılar ve daha ağırlıklı olarak bu kazılar sırasında elde edilen kalıntılar hakkında sistemli bilgiler erilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Bu ders power-point ve diğer görsel materyaller eşliğinde yapışacak, ayrıca gerektiğinde önemli noktalar beyaz tahtaya yazılarak anlatılacaktır.

Kaynaklar

Eyüp Sarıtaş, Çin’de Yapılan Arkeolojik Araştırma ve Kazı Sonuçlarına Göre İslamiyet’ten Önceki Türklerde Kültürel Hayat (En Eski Dönemlerden lX. Yüzyılın Ortalarına Kadar), Scala Yayınevi, İstanbul 2005. YU Taishan, Sıchou Zhı Lu-Neilu Ouya Kaogu Yu Lishı (İpek Yolu- Çin Kıtası ve Avrasya Arkeolojisi ve Tarihi), Lanzhou Üniversitesi Yayınevi, Lanzhou 2010. LIGETI Layos, Bilinmeyen İç Asya, Macarca’dan Çev: Sadrettin Karatay, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurum-Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 1998.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024