KLASİK ÇİN DRAMASI

İzlence Formu

Ders Adı KLASİK ÇİN DRAMASI Kod ÇDED
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EYÜP SARITAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste öğrencilere birinci elden Çince kayaklara dayanarak klasik Çin draması hakkında bilgiler verilecektir. Çin tiyatrosu genellikle Çin opera ve dramasını kapsar. Uzun zamanda gelişen Han milliyetinin geleneksel tiyatrosu “Pekin Operası, Henan Operası, Shaoxing Operası, Pinju ve Huangmei Operası”nın çekirdeğini oluşturur.

İçerik

Tiyatronun oluşumu Qing ve Han hanedanlığına dayanır. Fakat onun oluşum süreci çok yavaş olduğu için ancak Song ve Yuan hanedanlığı dönemine kadar şekillenir.Yuan hanedanlığında olgunlaşmış olan tiyatro Ming ve Qing hanedanlığında daha da gelişti. Günümüze kadar çok müreffeh olan Çin tiyatrosu üç yüz altmışdan fazla tiyatro türünü kapsar. Geleneksel Çin tiyatrosu uzun zaman süren gelişme sürecinde “Song Yuan Nan Tiyatrosu, Yuan Hanedanlığının Za Tiyatrosu, Ming ve Qing efsanesi, Qing Hanedanlığının yerel tiyatrosu ve modern zamanlardaki tiyatro” olmak üzere dört farklı tiyatro ortaya çıktı.

Öğretim Yöntemleri

Dersler klasik ders anlatma yöntemi ile yapılacak, bunun yanında bilgisayar yardımıyla öğrencilere Klasik Çin Draması ile ilgili görsel materyaller de gösterilecektir. Böylece öğrenciler en eski dönemlerden itibaren klasik Çin Draması hakkında geniş bilgi sahibi olacaklardır.

Kaynaklar

Bu ders yapılırken, seyahatnamelerin bulunduğu birinci elden Çin kaynakları, Çince ve Türkçe olarak yazılmış araştırma eserleri kullanılacaktır, Bu konuda en önemli kaynaklarımız aşağıda liste olarak verilmiştir: -Yao Dan, Çin Edebiyatı-Şarkılar Kitabı’ndan Günümüze Köklü Gelenek, Çeviren Sinan Baykent, Kaynak Yayınları, İstanbul 2016. -Muhaddere Nabi Özerdim, Çin Tiyatrosu, Tarihsel gelişimi ve Özelliği, Tiyatro Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Ankara, 1971. -Zhou Yibai, Zhongguo Xiju Shı Jıangzuo (Çin Drama Tarihi Hakkında Dersler), Pekin Yayınevi, Pekin 2016. -Jian Bozan, Zhongguo Shı Gangyao (Genel Çin Tarihi), Pekin Üniversitesi Yayınevi, Pekin 2006.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024