ÇİN KÜLTÜR TARİHİ II

İzlence Formu

Ders Adı ÇİN KÜLTÜR TARİHİ II Kod ÇDED4005
Kredi 1 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EYÜP SARITAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrenciler bu derste en eski dönemlerden itibaren in kültürel içerikli eserleri hakkında bilgiler verilerek. Bu dersle öğrencilere birkaç bin yıldan daha fazla bir geçmişe sahip olan Çin kültürü hakkında belli bir bakış açısı kazandırmaktır. Öğrencilere dersler sırasında, Çin edebiyatı, sanatı felsefesi ve tarihçiliği gibi belli başlı alanlarında tanınmış klasik eserleri hakkında ayrıntılı bilgiler verilmeye gayret edilecektir.

İçerik

Bu derste oldukça zengin bir içeriğe sahip olan Çin kültürü hakkında öğrencilerimize ayrıntılı bilgiler verilecektir. Bu dersler yapılırken Konfüçyanist eserler, coğrafi eserler, resmi tarih yıllıkları ve çağdaş Çinli tarih araştırmacılarının kaleme aldıkları araştırma eserleri temel alınarak öğrencilere ihtiyaç duydukları bakış açıları kazandırılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan Çin kültürüne dair felsefi, tarihi, coğrafi, sanatsal eserler hakkında ayrıntılı bilgiler verilecektir. Dersler yapılırken ana kaynak durumundaki resmi hanedan yıllıkları kronolojik eserler ve özel tarih kitapları kapsamına giren ansiklopedik ederler ve klasik edebi eserlerden direk olarak tercüme yapılacaktır.

Kaynaklar

EBERHARD Wolfram, Çin İmgeleri Sözlüğü, Çev: Aykut Kazancıgil-Ayşe Bereket, Kabalcı Yayınevi, İstanbul 2000. EBERHARD Wolfram, Çin Öyküleri, Çev: Hayrunnisa Boratav, Cumhuriyet Yayınları, Ankara 1998. EBERHARD Wolfram, ÇİN-Sinoloji’ye Giriş, Ter: İkbal Berk, Pulhan Matbaası, İstanbul 1946. EBERHARD Wolfram Eberhard, Çin’in Şimal Komşuları-Kültür ve Yerleşim Bakımından, Çev: Nimet Uluğtuğ, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1942. EBERHARD Wolfram, Çin Tarihi, Türk Tarih Kurumu Yayınevi, Ankara 1995. FAN Ye, Hou Han Shu (Sonraki Han Hanedanı Kitabı), Zhonghua Yayınevi, Cilt III, Bölüm 23, Pekin 1991. FAIRBANK John K., Çağdaş Çin’in Temelleri 1840-1950, Çev: Ünsal Oskay, Doğan Yayınevi, Ankara 1969. GENG Sheng, Faguo Hanxue Shi Lun (法 国 汉 学 史 论: Fransız Sinolojisi’nin Tarihi Hakkında), Cilt 1, Xueyuan Yayınevi, Pekin 2015. GU Mingdong, “Hanxue Yu Hanxuezhuyi: Zhongguo Yanjiu Zhı (汉 学 与 汉 学 主 义 中 国 研 究 之 批 判: Sinoloji ve Sinologizm: Çin Araştırmalarının Eleştirisi)”, Wenhua Yanjiu (文 化 研 究: Kültür Araştırmaları), 2010 Sayı 6. Jian Bozan, Zhongguo Shı Gangyao (Çin tarihine Giriş), l. ve ll. Cilt, Halk Yayınevi, Pekin 1992

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024