ÇİN SEYYAHLARINA GÖRE TÜRKLER

İzlence Formu

Ders Adı ÇİN SEYYAHLARINA GÖRE TÜRKLER Kod ÇDED3006
Kredi 1 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EYÜP SARITAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tarih biliminin en önemi kaynaklarından birisini oluşturan seyahatnameler, tarih araştırmaları için vazgeçilmez niteliktedir. Çeşitli vesilelerle tarihi dönemler Türklerin yaşadıkları bölgelere giden ya da bu bölgelerden geçen eski Çin seyyahları, kaleme aldıkları seyahatnamelerde eski Türkler hakkında bize çok önemli bilgiler vermişlerdir. Bu dersin amacı Han Hanedanından (M.Ö. 206-M.S. 220) itibaren Zhang Qian, Xuan Zang, Hui Chao ve Wang Yande gibi tanınmış Çinli seyyahların yol notlarının özellikleri ve içerikleri hakkında ayrıntılı bilgiler verilecektir.

İçerik

Milattan önceki dönemlerden başlamak üzere Çinli seyyahlar, Türkler hakkında çok önemli bilgiler vermektedirler. Dolayısıyla bur derste Zhang Qian, Xuan Zhang, Hui Chao, Gao Juhui, Wang Yandı gibi eski Çin seyyahlarının notlarında yer alan Türk kültür tarihine ilişkin bilgiler uygulamalı çeviriler eşliğinde verilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Dersler klasik ders anlatma yöntemi ile yapılacak, fakat gerektiğinde seyahatnameler ile ilgili görsel materyaller de bilgisayar yardımı ile öğrencilere gösterilecektir. Bunun yanında ders sırasında beyaz tahtada seyahatnameler ve bunları kaleme alan Çinli seyyahlar hakkındaki önemli bilgiler yazılacaktır.

Kaynaklar

Bu ders yapılırken, seyahatnamelerin bulunduğu birinci elden Çin kaynakları, Çince ve Türkçe olarak yazılmış araştırma eserleri kullanılacaktır, Bu konuda en önemli kaynaklarımız aşağıda liste olarak verilmiştir: -Si Maqian, Shi Ji (Tarih Kayıtları), Zhonghua Yayınevi, Pekin: 1993. -Weng Dujian, Zhongguo Minzu Guanxi Shi Gang Yao (Çin Millet İlişkileri Tarihine Giriş I-II) Pekin:1990.-Xuan Zang, Da tang Xi Yu Ji Quan Yi (Büyük Tang Bati Bölgeleri Kayıtları Tercümesi), Guizhou Halk Yayınevi, Guizhou 1995. - Eyüp Sarıtaş, "Seyyah Hui Chao'nun Beş Tianzhu Ülkesine Seyahati ve Türk Tarihi Bakımından Önemi", İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Mecmuası Sayı 16 2010/1. -Özkan İzgi, Çin Elçisi Wang Yen-te’nin Uygur Seyahatnamesi, Türk Tarih Kurumu Yayınevi, Ankara 1989

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024