SİNOLOJİ’YE GİRİŞ I

İzlence Formu

Ders Adı SİNOLOJİ’YE GİRİŞ I Kod ÇDED0005
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EYÜP SARITAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Çin Araştırmaları anlamına gelen Sinoloji biliminin doğuşu, bu bilimin doğuşu ve gelişmesine emek veren tarihi şahsiyetler ve bilim insanları hakkında kısaca bilgiler verilerek başta Fransa olmak üzere İtalya, Portekiz, Almanya, İsveç Hollanda ve Amerika gibi ülkelerde Sinoloji alanında elde edilen gelişmeler hakkında bilgiler verilecektir.

İçerik

Latince Çin anlamına gelen “Sin” ve “loji” sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşan Sinoloji, en eski dönemlerden itibaren Çin hakkında yapılan araştırma faaliyetlerinin tümünü içermektedir. Bu derste ünlü İtalyan Cizvit papazı ve misyoneri Matteo Ricci’nin 1584 yılında Çin’e varışından sonra diğer bazı Avrupa ülkelerinden Çin’e gelen misyonerlerin Sinolojiye dair yaptıkları faaliyetler ve daha sonraki yüzyıllarda Rusya, Almanya, İsveç, Fransa’dan bilimsel araştırma amacıyla gelen Sinologların Çin’e dair gerçekleştirdikleri bilimsel faaliyetler hakkında ayrıntılı bilgiler verilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, sunum, ödev. Bu ders yapılırken mümkün olduğunca görsel materyallerden fazla bir şekilde yararlanılacaktır. Bunun yanında klasik ders anlatma yöntemine fazla başvurulmayacak, gerektiğinde öğrencilerimize Sinolojiye dair belli başlı konular hakkında ödevler verilecek ve bu ödevler yapıldıktan sonra sınıfta bilimsel metotlarla tartışmalar yapılacaktır.

Kaynaklar

Eberhard Wolfram, Sinoloji' ye Giriş, Pulhan Matbaası, İstanbul 1946. GAO Chunyu, “Lun Eguo Dongzhengjiao Chuanjiaoshıtuan Dui Zhong-Ewen Wenhua Jiaoliu de Sujin Zuoyong (论 俄 国 东 正 教 传 教 团 对 重 俄 文 化 交 流 的 促 进 作 用: Rus Ortodoks Misyoner Heyetinin Çin-Rus Kültürel İlişkileri Bakımından Fonksiyonları)”, Qiqihaer Daxue Xuebao (齐 齐 哈 尔 大 学 学 报: Qiqihaer Üniversitesi Dergisi), 2010 Sayı 6. GENG Sheng, Faguo Hanxue Shi Lun (Fransız Sinolojisinin Tarihi Hakkında), Cilt 1, Xueyuan Yayınevi, Pekin 2015. GENG Sheng, Faguo Hanxue Shi Lun (Fransız Sinolojisinin Tarihi Hakkında), Cilt 2, Xueyuan Yayınevi, Pekin 2015. HE Yimin, Haiwai “Zhongguoxue Yu Zhongguo Zhongguo Xue (海 外 中 国 学 与 中 国 中 国 学: Yabancı Ülkelerde Sinoloji ve Çin Çin Araştırmaları Üzerine)”, Sıchuan Shıfan Daxue Xuebao (四 川 师 范 大 学 学 报: Sıchuan Üniversitesi Dergisi), 2011 Sayı 1. Geng Sheng, Faguo Hanxue Shı Lun (Fransa’da Sinoloji Araştırmaları Tarihi Üzerine.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024