MUKAYESELİ TÜRK HALK NESRİ TAHLİLLERİ

İzlence Formu

Ders Adı MUKAYESELİ TÜRK HALK NESRİ TAHLİLLERİ Kod TRDE9661
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ESRA BİLGE SAVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Halk Edebiyatı nesir örneklerinin tespiti ve incelenmesidir. Halk edebiyatı nesri içerisine dahil edilen türlerin tanımlarının yapılması ve bu türlerin örneklerinin tahlili ve konuyla ilgili yapılan çalışmaların mukayesesi ile konunun daha iyi kavranması sağlanmaya çalışılacaktır. Türler ile ilgili temel metinlerin, araştırma çalışmalarıyla desteklenerek öğrenilmesi dersin amaçları arasındadır.

İçerik

Seçilen halk edebiyatı nesir örneklerinin halk bilimi kuramları ve yaklaşımları, edebiyat kuramları açısından mukayese yöntemi ile tahlil edilmesi oluşturmaktadır. Mit ve destan metinleri arasındaki ilişki , destan metinleri ile halk hikâyesi arasındaki dönüşüm çizgisinin değerlendirilmesi dersin içeriğini oluşturan konular arasındadır.

Öğretim Yöntemleri

Haftalık programın işleyiş akışını oluşturan konulara bağlı olarak değişen metinler ve bu metinleri incelemek için kaynak vazifesi gören çalışmaların mukayesesinin yapılmasıdır. Sözlü, yazılı ve görsel anlatım teknikleri.

Kaynaklar

Fuat Köprülü, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar, Ankara, 1984. Emine Gürsoy Naskali, Altay Destanı Maaday Kara, İstanbul, 1999. Terry Eagleton, Kültür Yorumları, İstanbul, 2005. Edward R. Haymes, Sözlü Destan (çev. Ali Çelik), Ankara, TDK. M. Bilgin Saydam, Deli Dumrul'un Bilinci, İstanbul, 1997. Dursun Yıldırım, Türk Bitiği, Ankara, 1998. Emel Esin, Türk Komolojisine Giriş, İstanbul, 2001. Muharrem Ergin, Dede Korkut , İstanbul, 2001. Kemal Eraslan, Manzum Oğuzname. Mustafa S. KAÇALİN, Oğuzların Diliyle Dedem Korkudun Kitabı, Ankara. Kemal Eraslan, Divan-ı Hikmet'ten Seçmeler, Ankara, 1991. Abdülbaki Gölpınarlı, 100 Soruda Tasavvuf, İstanbul, 1985. Erol Güngör, İslam Tasavvufunun Meseleleri, İstanbul, 1993. Mehmet Kaplan, Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar-Tip Tahlilleri, İstanbul, 1985. Ömer Lütfi Barkan, "Kolonizatör Türk Dervişleri", Vakıflar Dergisi, II, 1942.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024