BİLİM DEVRİMİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİM DEVRİMİ Kod BİLT7003
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi GAYE DANIŞAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilim Devriminin doğuşu, katkıda bulunan bilim insanları, önemli eserleri tanıtılır.

İçerik

`Bilimsel devrim` teriminin doğruluğu bugün tartışılmakta olsa bile, on altıncı ve on yedinci yüzyıllarda astronomi, fizik, biyoloji ve kimya dallarında ortaya çıkan yeni fikirler, eski Yunan?dan beri süregelen doktrinlerin çöküşüne neden oldukları bilinmektedir. Bu derste, bilim devriminde doğa araştırmalarına olan yaklaşım, Kopernik ile Yer merkezli evrenden Güneş merkezli evren modeline geçiş, Galileo gözlemleri ve fizik deneyleri, Vesalius?un kadavra çalışmaları ve Newton?un deney ve fikirleri ele alınarak modern bilimin temellerinin nasıl atıldığı incelenecektir. Bu yazarların çığır açan eserleri de derslerde incelenecektir

Öğretim Yöntemleri

Dersler, görsel malzeme ile zenginleştirilmiş sözlü sunumlar şeklinde verilmektedir. Bunun dışında öğrenciler, derslerin konu başlıklarına uygun olarak seçecekleri konularda birer ödev ve kitap tanıtması yapıp sunarlar.

Kaynaklar

Bernard Cohen, Revolution in Science, Harvard University Press, 1995, 711 s. J. L. Heilbronn, Galileo, Oxford University Press, 2010, 508 s. W. Shea, Galileo’s Siderus Nuncius or a Sideral Message, Science History Publications (USA), 2009. P.M. Hartman, Bilim Devrimi, Çeviren F. Günergun, Der Yay., İstanbul, 58 s. John Henry, Bilim Devrimi ve Modern Bilimin Kökenleri, Küre Yayınları, Istanbul, 2009. Erdal İnönü, « Bilimsel Devrim ve Türkiye, » Osmanlı Bilimi Araştırmaları, V/2, 2004, s. 103. Steven Shapin, Bilimsel Devrim, İzdüşüm Yayınları, Istanbul 2000. William Bixby, Galileo ve Newton’un Evreni, TÜBİTAK – YKY Yay. Istanbul James R. Voelkel, Johannes Kepler: Yeni Gökbilim, TÜBİTAK Yay., Ankara 2002. Gale E. Christianson, Isaac Newton : Bilimsel Devrim, TÜBİTAK Yay., Ankara , 2008.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024