ÇEVİRİDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ (SEMİNER)

İzlence Formu

Ders Adı ÇEVİRİDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ (SEMİNER) Kod MTFR3031
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi TUBA AYIK AKÇA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Amaç, bilgi teknolojileri kavramından hareketle günümüzde araştırmada kullanılabilecek en önemli araçlardan biri olan bilgisayarın ve buna bağlı olarak Internet?in çeviri alanındaki kullanım olanaklarının öğrencilere tanıtılması ve bir önceki dönemde yer alan Çeviride Araştırma Kaynakları dersinde sözü geçen diğer araç ve kaynakların bilgisayar ortamında nasıl kullanılabileceğinin örneklenmesidir. Çeviride ve araştırmada en ekonomik yollardan biri olan bilgisayarın ve Internet?in aynı zamanda çevirmenin işini yapabilmesi için gereken donanımın bir parçası olmak üzere nasıl değerlendirilmesi gerektiği, kullanımındaki avantajların yanı sıra dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğu üzerinde durulacaktır. Yine bu ders kapsamında bilgisayar çevrisi (otomatik çeviri programları) çevirmenlik mesleğini ilgilendirdiği yönleriyle ele alınacaklardır.

İçerik

o Bilgisayar ve çeviri o Bilgisayar destekli çeviri, çeviri bellek araçları o Veri bankaları o CD-romlar (sözlükler, ansiklopediler vs.) o Araştırma için internet kullanımı o İletişim için internet kullanımı (ilgili portallar, platformlar) o Profesyonel çevirmenlerin internet kullanımı o Çeviri programları, otomatik çeviri, yapay zeka o Çeviri programlarındaki özel ürünler o Çevirmen ? bilgisayar etkileşimi o Enformasyon teknolojilerinde çeviri

Öğretim Yöntemleri

Öğrencilerin soru-cevap yöntemiyle ve konuyla ilgili tartışmalar yoluyla konuyu kavraması. Ödev hazırlayarak bilgilerini pekiştirmeleri.

Kaynaklar

Baker, M. (der.). Routlegde Encyclopedia of Translation Studies. London&New York: Routledge, 2001. Gouadec, Daniel. ?Traduction et Informatique: les implications pour la formation.? Langages 116, (1994): 59-74. ?Traduction-Localisation: Technologies&Formation?, La Maison du Dictionnaire, 2005.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024