ÖNASYA ARKEOLOJİSİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı ÖNASYA ARKEOLOJİSİNE GİRİŞ Kod PHOA0047
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ASLIHAN BEYAZIT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencileri, Protohistorya kavramı, Önasya ve onu oluşturan bölgeler konusunda bilgilendirmek, bu bölgelerin tarihçesi ve buralarda kurulan uygarlıklar hakkında bilgilendirmek. Arkeolojinin bir bilim olarak tanımını yapıp sınırlarını ortaya koymak ve yurt dışında ve ülkemizdeki gelişimini öğrencilere anlatmak.

İçerik

Bu derste Önasya olarak adlandırılan bölgenin Protohistorik Dönemde yaşadığı kronolojik gelişimi, Neolitik Dönem, Kalkolitik Dönem, Tunç Çağı ve Demir Çağı boyunca bölgede varlığını sürdürmüş olan toplulukların arkeolojisi temelinde ana hatlarıyla anlatılmakta ve arkeoloji biliminin tarihsel gelişimi hakkında genel bilgiler verilmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Powerpoint sunumları ile desteklenmiş görsel, teorik anlatım.

Kaynaklar

Sevin, V., Anadolu Arkeolojisi, Başlangıçtan Perslere Kadar, 2003, İstanbul Renfrew, C., Bahn, P., Arkeoloji, Kuramlar Yöntemler ve Uygulama, 2013, İstanbul Sagona, A., Zimansky, P., Arkeolojik Veriler Işığında Türkiye'nin En Eski Kültürleri, M.Ö. 1.000.000 - 550, 2015, İstanbul Yakar, J., Anadolu Toplumunun Arkeolojideki Yansımaları, 2013, İstanbul Sevin, V., Eski Anadolu ve Trakya, 2007, İstanbul Childe, W. G., Tarihte Neler Oldu?, 2000, İstanbul

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024