KARŞILAŞTIRMALI DİL İNCELEMELERİ II

İzlence Formu

Ders Adı KARŞILAŞTIRMALI DİL İNCELEMELERİ II Kod MTFR1003
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FATMA EMEL ERGUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Karşılaştırmalı Dil İncelemeleri 1? dersinde yapılan çalışmaların devamı niteliğinde, her iki dilin sistematik karşılaştırması yapılarak öğrencinin her iki dile dönük yorum yapabilme becerisini geliştirme amaçlanmaktadır.

İçerik

o Sözdizim olgularının metin boyutuunda incelenmesi -metinsellik kavramı /(textualité) o Metinlerde iç ve dış tutarlılık, (cohesion,coherence) o Gönderme olgusu (référence textuelle, extratextuelle) o Metin türlerinin dilsel özellikleri hem bağlayıcı öğeler (connecteur) hem de eylem zamanları açısından incelenmesi o Betimleyici metinler o Bilgilendirici metinler o Anlatı metinleri, uslamlayıcı metinler (argumentatif) o Türkçe ve Fransızca'da birleşimsel (valencielle) eylem tanımı denemeleri o Türkçe ve Fransızca'da eşdizimsel kalıplar (collocation), -deyişsel anlatımlar (_expression idiomatiques)

Öğretim Yöntemleri

Buldurma, Anlatma, Uygulama.

Kaynaklar

Tesniere L Elements de syntaxe structurale, Kincksieck, 1959-84, Lazard,G. L'actance, PUF, 1994, Charaudeau,P., Grammaire du sens et de l'expression ,Hachette, 1992 Ozil,ޞ./AkersoniF. Türkçe\\\'de niteleme Simurg 1998

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024