ARŞİV UYGULAMALARI II

İzlence Formu

Ders Adı ARŞİV UYGULAMALARI II Kod TARH4769
Kredi 1 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 0
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ALİ FUAT ÖRENÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İstanbul Üniversitesi Tarih, Bilgi Belge Yönetimi, Türk Dili ve Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı ile diğer sosyal bilimler alanlarında Osmanlı tarihi ve belgelerine alaka duyarak kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilere, ilim ve kültür tarihimiz açısından son derece zengin arşiv mirasımızın muhafaza edildiği Osmanlı arşivlerinin tanıtılması ve verilecek uygulamalı eğitim sayesinde de mezuniyet sonrası tercih yapılması durumunda mesleki becerinin kazandırılması.

İçerik

Dersi alan öğrenciler sosyal, kültürel, askeri ve ekonomik tarihimiz açısından son derece kıymetli materyalleri barındıran ve dünyanın sayılı arşivleri arasında yer alan Osmanlı arşivinde uygulamalı olarak arşiv teşkilatı ile tarihini, belge tasniflerini ve özelliklerini, tasnif oluşturma usullerini, belge koruma yöntemlerini, dijital veri oluşturma usullerini, nihayetinde bir belgenin tasniften araştırıcıya kadar uzanan safahatını öğrenecektir. Ayrıca belgelerin çağlara göre farklılıklarını ve tasnif özelliklerini kavrayacaklardır.

Öğretim Yöntemleri

Uygulamalı öğretim, Sunuş yolu ile öğretim, Anlatım yolu ile öğretim, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, Haz. Yusuf İhsan GENÇ-Mustafa KÜÇÜK vd., Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı, İstanbul, 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024