YAKINÇAĞ RUSYA TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı YAKINÇAĞ RUSYA TARİHİ Kod TARH4754
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MUSTAFA TANRIVERDİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tarih sahnesinde önemli roller üstlenmiş ve geniş bir coğrafyanın kaderini belirlemiş bir İmparatorluk olan Rusya'nın, nasıl bir devlet yapısına sahip olduğu ve elde ettiği topraklar üzerinde hangi politikaları yürüttüğü anlatılarak, günümüzde Karadeniz, Boğazlar, Balkanlar, Kafkasya, Kırım gibi önemli coğrafyalar üzerinde tartışılan konulara tarihi bir zemin hazırlayarak, doğru değerlendirmelerde bulunmaya katkı sağlamanması amaçlanmaktadır.

İçerik

Tarihin geniş bir coğrafya üzerindeki akışını yönlendiren Rusya İmparatorluğu'nun; yakınçağ dönemindeki siyasi ve sosyal yapısı, kurumları ve çevresindeki dünya ile ilişkileri değerlendirilerek, bunun karşılaştırmalı tarih alanında katkı sunması hedeflenmektedir. Osmanlı Devleti ile oldukça uzun bir dönem münasebette bulunmuş ve komşusu olmuş Rusya'nın, modernleşme süreci anlatılarak, bunun imparatorluğu ve etrafındaki dünyayı nasıl etkilediği üzerinde durularak, Yakınçağ modernleşme tarihini bu devlet üzerinden okuma imkanı sunulacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım yolu ile öğretim, tartışma, soru-cevap

Kaynaklar

Akdes Nimet Kurat, Rusya Tarihi Başlangıçtan 1917'ye Kadar, Ankara 2014 Akdes Nimet Kurat, Türkiye ve Rusya XVIII. Yüzyıl Sonundan kurtuluş Savaşı'na Kadar Türk-Rus İlişkileri (1798-1919), Ankara 2011. Geoffrey Hosking, Rusya ve Ruslar Erken Dönemden 21. Yüzyıla, İstanbul 2011. A. B. Şirokorad, Osmanlı-Rus Savaşları Kırım-Balkanlar-93 Harbi ve Sarıkamış, İstanbul 2009. Nadir Devlet, Rusya Türklerinin Milli Mücadele Tarihi (1905-1917), Ankara 1999.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024