URARTU TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı URARTU TARİHİ Kod TARH4756
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ERKAN KONYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin Urartularla ile ilgili, özel konulara yönelerek, bu konuda kütüphane ve saha-müze araştırması yapmalarını olanak tanımak. Bu çerçevede sunum, proje ve bilimsel çalışma yöntemlerini öğrenmelerini sağlamak. Hazırladıkları çalışmaları sınıf ortamında, power point sunumu olarak anlatmalarıyla, deneyim kazanmalarını kolaylaştırmak.

İçerik

Urartu Araştırmaları, Doğu Anadolu'da Urartu öncesi durum,Urartu Devleti'nin kuruluş süreci,arkeolojik ve yazılı belgeler,Urartu Mimarisi, Urartu yerleşme biçimleri, Urartu kaya anıtları ve mezarları, Urartu Dini, Urartu Yazısı, Urartu'nun çöküşü

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, dersin içeriği ile ilgili makale-kitap tanıtımı, uygulamalar

Kaynaklar

Çevik, N., 2000 Urartu Kaya Mezarları ve Ölü Gömme Gelenekleri, T.T.K. Yayınları, No: 6/58, Ankara. Çilingiroğlu, A.1994 Urartu Tarihi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İzmir. Çilingiroğlu,A. 1997 Urartu Krallığı, Tarihi ve Sanatı, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Yayınları, İzmir. Köroğlu, K ? E. Konyar 2011 Köroğlu, K. - E. Konyar, URARTU: Doğuda Değişim - Transformation in the East, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. Merhav 1991 Urartu, A Metalworking Center in the First Millenium B.C.E. (ed. R. Merhav), Jerusalem, 286-300. Öğün, B.1984 ?Urartular?, Türk Ansiklopedisi, C.XXXII, Ankara, 35-78. Pıotrovskii, B.B. 1967 Urartu: The Kingdom Of Van And İts Art, (çev.ve ed P.S. Gelling), London. Piotrovskii, B.B. 1969 Urartu (Archaeologia Mundi), Geneva. Roaf, M.1996 Mezopotamya ve Eski Yakındoğu, İletişim Yayınları, İstanbul. Salvini, M.2006 Urartu Tarihi ve Kültürü, (çev.Belgi Aksoy), Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul. Sevin, V.2003 Anadolu Arkeolojisi, Der Yayınları ( Genişletilmiş Üçüncü Baskı), İstanbul. Sevin, V. 2004 Eski Anadolu ve Trakya Başlangıçtan Pers Egemenliğine Kadar, İletişim Yayınları, İstanbul. Sevin, V.2005 V. Sevin. ?Urartu Devleti?, ArkeoAtlas 4. İstanbul: 62- 123.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024