ISLAHAT VE TANZİMAT DÖNEMLERİ OSMANLI TARİHİ(1774-1876)

İzlence Formu

Ders Adı ISLAHAT VE TANZİMAT DÖNEMLERİ OSMANLI TARİHİ(1774-1876) Kod TARH3721
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MAHİR AYDIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste öğrencilere, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanış sürecinde karşılaştığı olaylar ve sorunlar anlatılmaktadır. Bu anlatımdan amaç; bir yandan, çöken bir impatarorluğun, yeniden yapılanma için içeriden aldığı önlem ve başvurduğu yöntemleri, öbür yandan dışarıdan ve üstelik birkaç cepheden aldığı saldırıları inceleyerek; imparatorluk, halifelik, devlet, din, emperyalizm, millet, ulus, azınlık, mezhep, vatan, göç, borçlanma, eğitim ve insan kalitesi gibi kavramları, uygarlık tarihinin en parlak örneklerinden birinin yardımı ile incelemektir.

İçerik

Bu derste, 1839 senesinde ilan edilen Tanzimat Fermanı ve özellikle 1908 senesinde Meşrutiyetin ilanı ve sonrasında yaşanan gelişmeler ışığında, XIX. Yüzyıl ile XX. Asrın ilk çeyreği içinde Osmanlı Tarihinde meydana gelen olaylar ele alınmaktadır. Dönem itibariyle, Osmanlı Tarihi’nin karışık bir periyodunu teşkil eden bu zaman zarfı, aynı zamanda tarihî, siyasî olayların daha da globalleştiği, uluslar arası boyut kazandığı bir dönemdir. Bu bağlamda katılımcıya, tarihi olaylara çok boyutlu bakmanın sahip olduğu önem de gösterilmiş olacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Anlatım yolu ile öğretim, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

Ahmet ޞükrü Esmer, Siyasi Tarih, İstanbul 1944. Fahir Armaoğlu, 19. Yüzyıl Siyasi Tarihi, İstanbul 1997. Rifat Uçarol, Siyasi Tarih, İstanbul 1995.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024