ESKİ ANADOLU TARİHİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı ESKİ ANADOLU TARİHİNE GİRİŞ Kod TARH2227
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ERKAN KONYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin Anadolu Tarihi ile ilgili, özel konulara yönelerek, bu konuda kütüphane ve saha-müze araştırması yapmalarını olanak tanımak. Bu çerçevede sunum, proje ve bilimsel çalışma yöntemlerini öğrenmelerini sağlamak. Hazırladıkları çalışmaları sınıf ortamında, power point sunumu olarak anlatmalarıyla, deneyim kazanmalarını kolaylaştırmak.

İçerik

Anadolu'da ilk yerleşik kültürlerden başlayarak, M.Ö. 6. yy. kadar uzanan süreçte, Anadolu tarihi ele alınmaktadır. Bu çerçevede Anadolu?nun Prehistorik kültürlerinden başlayarak yerleşme biçimi-kentsel gelişim, siyasi ve sosyal süreç ve bu sürecin doğurduğu maddi yapı örneklerle anatılmaktadır. M.Ö. II. Binyıldan itibaren Anadolu?nun yazıyla tanışma süreci ve birlikte gelişen merkezi devlet sistemleri ele alınmaktadır. Gelişen süreçte Anadolu?nun Demir Çağ Devletleri, Urartu, Frig, Lidya tarihi ve kültürü işlenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, dersin içeriği ile ilgili makale-kitap tanıtımı, uygulamalar

Kaynaklar

Belirlenen seminer konusuna göre kaynak kitap ve makaleler değişebilmektedir. Ekrem AKURGAL, Anadolu Kültür Tarihi, Tübitak Yayınları, İstanbul, 1998. Ekrem AKURGAL, Anadolu Uygarlıkları, Net Yayıncılık, İstanbul, 1998. Sevgi AKTÜRE, Anadolu'da Bronz Çağı Kentleri, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 1992.* Sedat ALP, Hitit Çağında Anadolu, Tübitak Yayınları, İstanbul, 2002. Sedat ALP, Hitit Güneşi, Tübitak Yayınları, İstanbul, 2002. Birgit BRANDAU, Harmut Schickert, Hititler, Arkadaş Yayınları, Ankara, 2002. Trevor BRYCE, Hitit Dünyasında Yaşam ve Toplum, Dost Kitabevi, Ankara, 2003. Fatma CANPOLAT (haz.), Boğazköy'den Karatepe'ye Hititbilim ve Hitit Dünyasının Keşfi, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2001. (Sergi, 25 Nisan-30 Haziran 2001) C.W.CERAM, Tanrıların Vatanı Anadolu, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1994. C.W.CERAM, Tanrılar, Mezarlar ve Bilginler, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1994. Muhibbe DARGA, Hitit Sanatı, Akbank Yayınları, İstanbul, 1992. Oliver Robert GURNEY, Hititler, Dost Kitabevi, Ankara, 2001. Ian HODDLER, Çatalhöyük, Leoparların Öyküsü, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2006. Marcella Frang IPANE, Yakındoğu'da Devletin Doğuşu, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2002. Seton LLOYD, Türkiye'nin Tarihi, Tübitak Yayınları, İstanbul, 1998. J.G.MACQUEEN, Hititler, Arkadaş Yayınları, Ankara, 2001. James MELLAART, Yakındoğu'nun En Eski Uygarlıkları, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 1988. James MELLAART, Çatalhöyük Anadolu'da Bir Neolitik Kent, (Çev. Gökçe Bike Yazıcıoğlu), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2003. R.NAUMANN, Eski Anadolu Mimarlığı, Çev. Beral Madra, Ankara, 1975. Savaş Özkan SAVAŞ, Anadolu (Hitit-Luvi) Hiyeroglif Yazıtlarında Geçen Tanrı, Şahıs ve Coğrafya Adları, Ege Yayınları, İstanbul, 2000. Jürgen SEEHER, Hattuşa Rehberi "Hitit Başkentinde Bir Gün", Ege Yayınları, İstanbul, 1999. Veli SEVİN, Anadolu Arkeolojisi, Der Yayınları, İstanbul, 1999. Ahmet ÜNAL, Hititler Devrinde Anadolu, Arkeoloji

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024