İSTANBUL FOLKLORU

İzlence Formu

Ders Adı İSTANBUL FOLKLORU Kod TRDE9656
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ABDULKADİR EMEKSİZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İstanbul’un günlük hayatı, gelenekleri, şîvesi, yemek kültürü, edebiyatı, müziği vb. gibi konularda elde edilen malzemenin tespitini sağlayarak bir arşiv meydana getirilmesidir.

İçerik

Daha önce yapılan şehir monografilerinin incelenmesi. Öğrenilen metot ışığında İstanbul folkloru üzerinde her öğrencinin farklı konuda alan araştırması yapması. Böylece İstanbul’un günlük hayatı, gelenekleri, şîvesi, yemek kültürü, edebiyatı, müziği vb. gibi konularda elde edilen malzemenin ses bandı, film, fotoğraf vb. tespitini sağlamak. Bu çalışmalardan bir arşiv meydana getirmek.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü, yazılı ve görsel anlatım teknikleri.

Kaynaklar

Abdülaziz Bey, Osmanlı Âdet, Merasim ve Tabirleri, Yayına Hazırlayanlar: Prof.Dr. K. Arısan, D. Arısan Güney, 2.bs., İstanbul, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2000. Reşad Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi, İstanbul, R. Ekrem Koçu ve Mehmet Ali Akbay İstanbul Ansiklopedisi ve Neşriyatı Kollektif Şirketi, 1959. Refik Ahmet Sevengil, İstanbul Nasıl Eğleniyordu (1453’ten 1927’ye kadar), 4. bs., İstanbul, İletişim Yayınları, Ekim 1993. Sadi Yaver Ataman, Türk İstanbul, İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları, 1997. Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner, Bir Zamanların İstanbulu Eski İstanbul Yaşayışı ve Folkloru, İstanbul, İnkılap, 2005. Sermet Muhtar Alus, Eski Günlerde, Yay. Haz. Faruk Ilıkan, İstanbul, İletişim Yayınları, 2001.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024