KLASİK ÇAĞATAY TÜRKÇESİ

İzlence Formu

Ders Adı KLASİK ÇAĞATAY TÜRKÇESİ Kod TRDE9635
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FİKRET TURAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türk dili tarihinin çok üretken ve verimli alanı olan Çağatay edebi Türkçesinin klasik metinlerini asıl kaynaklarından okuma, inceleme ve mevcut gramer ve dilbilim sorunlarını değerlendirmek.

İçerik

Çağatay Türkçesinin 15. ve 16. yüzyıllarını kapsayan klasik döneminde ortaya konmuş başta Ali Şir Nevâyî olmak üzere Gedâyî, Sultan Hüseyin Baykara, Hamidî, Sultan Babür, Bayram Han ve Haydar Mirza gibi sanatçılara ait eserlerin okunması, incelenmesi ve Türk dili tarihi bağlamında değerlendirilmesi,

Öğretim Yöntemleri

Anlatım.

Kaynaklar

Arat, Reşit Rahmeti. Gazi Zahirüddin Muhammed Babür - Vekayī Babür'ün Hatıratı, c. I, Ankara, 1943 Caferoğlu. Ahmet, "Çağatay Türkçesi ve Nevai", İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 1948, c. II, sayı 3-4, s. 141-154. Canpolat, Mustafa, "Çağatay Dili ve Edebiyatı", Türkler Ansiklopedisi, Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, 2002, c. VIII. Eckmann, János, Chagatay Manual, Bloomington, 1966. Eckmann, János, The Divan of Gadāī, Bloomington, 1971. Eckmann, János. Harezm, Kıpçak ve Çağatay Türkçesi Üzerine Araştırmalar, Yayına Haz.: Osman Fikri Sertkaya, Ankara, 1996. Eraslan, Kemal, Ali Şir Nevāyī - Mecālisü'n-Nefāyis, Cilt I-II, Ankara, 2001.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024