KARŞILAŞTIRMALI DİL İNCELEMELERİ I

İzlence Formu

Ders Adı KARŞILAŞTIRMALI DİL İNCELEMELERİ I Kod MTFR1002
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FATMA EMEL ERGUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste çeviri edincinin ön koşulu olan dilsel iletişim becerisinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.Yukarıda belirtilen konularda çizgisel bir aşamalandırmaya bağlı kalmak zorunlu değildir. Ele alınan olgular incelenen metinlerdeki yoğunluklarına ve öğrencilerin düzeyine göre öncelik kazanmaktadır.

İçerik

o Dilsel yapı, sözdizim kavramlarının irdelenmesi -sözdizim kuramlarından örnekler ve amaçları o Bağımsal sözdizim kuramı (dépendentielle)-kuramın işlemsel kavramları: eyleyen (actant), düğüm (noeud), bağlılaşım (connexion) o Bağlama, aktarma (jonction, translation)- bu kavramların Türkçe ve Fransızca örneklerle tümce çözümlemelerinde kullanılması o Bağımsal sözdizim kuramının anlamsal olguları göz önünde bulundurarak genişletilmesi, işlevlerin anlamsal özellikleriyle incelenmesi o Türkçe ve Fransızca'da niteleme olgusu ve çeşitli dilsel olanaklarla gerçekleşimi o Türkçe ve Fransızca'da niceleme olgusu (quantification)

Öğretim Yöntemleri

Buldurma, Anlatma, Uygulama.

Kaynaklar

Tesniere L., Elements de syntaxe structurale, Kincksieck, 1959-84, Lazard,G. L'actance, PUF, 1994, Charaudeau,P., Grammaire du sens et de l'expression ,Hachette, 1992 Ozil, Ş./Akersoni, F., Türkçe'de niteleme, Simurg, 1998.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024