MÜTAREKE VE MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE TÜRK BASINI

İzlence Formu

Ders Adı MÜTAREKE VE MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE TÜRK BASINI Kod TRCT7013
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. RAMAZAN ERHAN GÜLLÜ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mütareke ve Milli Mücadele dönemlerinde yayımlanmış gazete ve dergiler incelenerek, dönemin siyasi ortamının değerlendirilmesinin daha sağlıklı yapılması amaçlanmaktadır. Dönemin incelenmesi için kaynak niteliğinde olan gazete ve dergilerin Milli Mücadeleye yönelik tavırlarının incelenmesi, Milli Mücadele'nin daha iyi anlaşılmasına katkı yapmaktadır.

İçerik

30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi'nden Lozan Antlaşması sonrasına kadar Türkiye'de yayımlanan Türkçe gazete ve dergiler ile bu yayınların Milli Mücadele hareketine karşı tavırları incelenir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, tartışma, soru-cevap, küçük grup çalışmaları

Kaynaklar

Fuat Süreyya Oral, Türk Basın Tarihi - Birinci Kitap: Osmanlı İmparatorluğu Dönemi 1728-1922, Yeni Adım Matbaası, Ankara 1970. Fuat Süreyya Oral, Türk Basın Tarihi - İkinci Kitap: Cumhuriyet Dönemi 1919-1965, Yeni Adım Matbaası, Ankara 1970. Alpay Kabacalı, Başlangıcından Günümüze Türkiye'de Matbaa, Basın ve Yayın, Literatür Yayıncılık, İstanbul 2000. Mithat Atabay, Türk Basın Tarihi, Paradigma Akademi Yayınları, Edirne 2015. Hıfzı Topuz, Türk Basın Tarihi, Remzi Kitabevi, İstanbul 2016. M. Nuri İnuğur, Basın ve Yayın Tarihi, Nihad Sayâr - Yayın ve Yardım Vakfı Yayınevi, İstanbul 1978. Orhan Koloğlu Osmanlı'dan 21.yüzyıla Türk Basın Tarihi, Pozitif Yayıncılık, Ankara 2006. Necdet Hayta, Tarih Araştırmalarına Kaynak Olarak Tasvir-i Efkâr Gazetesi, Kültür Bakanlığı Yayını, Ankara 2002. Nurettin Gülmez, Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'da Yeni Gün, Atatürk Araştırma Merkezi Yayını, Ankara 2010. Dönemin gazetelerinden örnek nüshalar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024