XVI-XVII YY.DA OSMANLI DENİZCİLİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı XVI-XVII YY.DA OSMANLI DENİZCİLİĞİ Kod YNCT9016
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. İDRİS BOSTAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türklerin Anadoluya gelişinin ardından denizlerle tanışmaları, denizlerdeki ilk faaliyetleri ve Osmanlı Devletinin bir deniz imparatorluğunu dönüşümü sürecini resmetmeyi amaçlar

İçerik

Türklerin denizlerle tanışma sürecini, denizlerdeki Venedik ve Cenevizlilerle olan ilk savaşlarını, Osmanlı beyliğinin denizci bir devlete doğru evrim sürecini inceler. Bellli başlı deniz savaşlarının Türk ve Akdeniz dünyası denizcilik tarihi açısından yerini ele alır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap

Kaynaklar

İdris Bostan, Beylikten İmparatorluğa Osmanlı Denizciliği, Kitap Yayınları, İstanbul, 2006. İdris Bostan, Osmanlılar ve Deniz, Küre Yayınları, İstanbul 2008. Ed. Özlem Kumrular, Türkler ve Deniz, Kitap Yayınları, İstanbul, 2007. Fernand Braudel, Akdeniz ve Akdeniz Dünyası, Eren Yayınları, İstanbul, 1990. Kate Fleet, Erken Osmanlı Döneminde Türk Ceneviz Ticareti, Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul, 2009. William Heyd, Yakın Doğu Ticaret Tarihi, TTK Yayınları, Ankara, 1975. Şerafettin Turan, Türk İtalya İlişkileri, Metis Yayınları, 1990. Palmir Brummet, Osmanlı Denizgücü, Timaş Yayınları, İstanbul, 2009.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024