BOĞAZLAR MESELESİ

İzlence Formu

Ders Adı BOĞAZLAR MESELESİ Kod YKCT9009
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ALİ FUAT ÖRENÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tarih boyunca önemini koruyan Türk boğazlarının jeopolitik ve jeo-stratejik durumunun ele almak suretiyle izahı. Günümüzde zaman zaman uluslararası ilişkilerde önem kazanan Boğazların statüsünün tarihi süreç ile birlikte öğrenimi. Konuya dair kaynakların tahlili.

İçerik

Türklerin İstanbul'u alışından itibaren daha da önem kazanan İstanbul ve Çanakkale Boğazların statüsüne dair günümüze kadar olan süreçte yapılan uluslararası anlaşmalar ve bunların uygulanışı ile karşılaşılan sorunlar bilimsel kaynaklar ve belgeler eşliğinde ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş, ödev, anlatım, tartışma, soru-cevap.

Kaynaklar

Cemal Tukin, Osmanlı İmparatorluğu Devrinde Boğazlar Meselesi, İstanbul 1947; Mirliva Sedad, Boğazlar Meselesi ve Çanakkale Deniz Savaşında Türk Zaferi (Çev: Mehmet Köçer), Ankara 2007; Feridun Cemal Erkin, Türk-Sovyet İlişkileri ve Boğazlar Meselesi, Ankara1968, s. 15-20; Akdes Nimet Kurat, Türkiye ve Rusya, Ankara 1990; Kemal Beydilli, "Boğazlar Meselesi", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c. 6, (İstanbul 1992), s. 266; Akdes Nimet Kurat, Türkiye ve Rusya (XVIII. Yüzyıl Sonundan Kurtuluş Savasına Kadar Türk -Rus İlişkileri 1789 -1919), Ankara 1970.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024