KAMU MALİYESİ

İzlence Formu

Ders Adı KAMU MALİYESİ Kod SAYO3003
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Teorik olarak; kamu maliyesinin özellikleri, kamu giderleri ve kamu gelirlerinin uygulaması olan devlet bütçesi konusunda bilgilendirmektir.

İçerik

Maliye bilimi ve Konusu; Kamu Ekonomisi Kavramı Ve Özellikleri; Kamu Harcamalarının Tanımı Ve Nitelikleri; Kamu Harcamalarının Artışı; Kamu Harcamalarının Sınıflandırılması; Kamu Harcamalarının Etkileri; Bütçe Kavramı Ve Özellikleri; Bütçeleme İlkeleri; Bütçeleme Sistemleri; Türk Bütçe Süreci.

Öğretim Yöntemleri

Sunumlar Sınavlar

Kaynaklar

- Özhan Uluatam, Kamu Maliyesi, İmaj Yayınevi, 2005. Zeliha Göker, Kamusal Mallar Tanımında Farklı Görüşler, Maliye Dergisi, Sayı 155, 2008. Bocutoglu&Berber&Celik, Milli Geliri Hesaplama Yöntemleri Nurhan Yentürk, Temel Bütçe Okuma Yazma Kılavuzu, STK Çalışmaları-Eğitim Kitapları Bütçe İzleme Dizisi no 1, İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi, 2009. M. Hakan Özbaran, Türkiye’de Kamu Harcamalarının Son Beş Yılının Harcama Türlerine Göre İncelenmesi, Sayıştay Dergisi, Sayı 53. Esra Siverekli Demircan, Yeni Ekonomik Düzende Bütçe Sistemlerindeki Değişim Süreci ve Türk Kamu Maliyesine Uyumu, Yönetim ve Ekonomi, 2, 2006. Karayılmazlar, Küreselleşmenin Vergi Politikaları Üzerindeki Etkinsizlik Etkisi, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, 2009, 14: 21-37. Ahmet Kesik ve diğerleri, Teoride ve Uygulamada Kamu Maliyesi, İstanbul Bilgi Üni. Yayınları, 2007 XXX Selime Güzelsarı, Yeni Kamu İşletmeciliği ve Yönetişim Yaklaşımları. Harun Cansız, Küreselleşmenin Türk Devlet Bütçesine Etkileri, Maliye Finans Yazıları, 22: 80, 2008. Hasan Bülent Kantarcı ve Rıdvan Karacan, Mali Disiplinin Sağlanması Açısından Türkiye IMF İlişkilerinin Değerlendirilmesi, Maliye Dergisi, 155, 2008. Abuzer Pınar, ¨Devlet Bütçesi Topluma Nasıl Yansıyor?¨, Siyasa, Yıl:1, Sayı:1, Güz 2005. Çevrimiçi: http://ekosem.ieu.edu.tr/siyasa/siyasaabuzerson.pdf

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024