TİYATRO ELEŞTİRİSİ KURAMLARI II

İzlence Formu

Ders Adı TİYATRO ELEŞTİRİSİ KURAMLARI II Kod TIED3081
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi NİLGÜN FİRİDİNOĞLU TİRYAKİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders öğrencilere modern edebi teori ve eleştirileri tanıtmayı amaçlamaktadır. 20. yüzyıl boyunca eleştiri/edebiyat/sanat kuramlarına damgasını vuran düşünürlerin çalışmalarından hareketle Yazar-metin-okuyucu- dünya arasındaki ilişki nedir? sorusunun çok çeşitli cevapları incelenmeye çalışılacaktır.

İçerik

Ders öğrencilerin modern edebi teori ve eleştirileri tanıtmayı amaçlamaktadır. 20. yüzyıl boyunca eleştiri/edebiyat/sanat kuramlarına damgasını vuran düşünürlerin çalışmalarından hareketle Yazar-metin,-okuyucu- dünya arasındaki ilişki nedir? sorusunun çok çeşitli cevapları incelenmeye çalışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Seminer, Sınıf İçi Tartışma, Araştırma ve İnceleme,

Kaynaklar

Berna Moran, Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İstanbul İletişim Yayınları Terry Eagleton, Edebiyat Kuramı Giriş, İstanbul, Ayrıntı Yayınları. Terry Eagleton, Eleştiri ve İdeoloji: Marksist Edebiyat Teorisi Üzerine Bir Çalışma, İstanbul, İletişim Yayınları. Jean Baudrillard "Simülakrlar ve Simülasyon" Tzvetan Todorov; Yazın Kuramı - Rus Biçimcilerinin Metinleri içinde Victor Shklovsky, Boris Eichenbaum, Roland Barthes, Göstergebilimsel Serüveni Sigmund Freud, Sanat ve Edebiyat, (Yaratıcı Yazarın Gündüz Düşleri, Tekinsiz, Sahnedeki Psikopatolojik Kişilikler) Saffet Murat Tura, Freud'dan Lacan'a Psikanaliz. William Shakespeare, Hamlet Sevim Burak, Sahibinin Sesi Tahsin Yücel, Yapısalcılık, İstanbul: Can yayınları Eleştiri ve Eleştiri Kuramları Üzerine Söylemler (hzl. Mehmet Rıfat), Düzlem Yayınları, İstanbul. Frantz Fanon, Yeryüzünün Lanetlileri, Edward Said, Oryantalizm, Jacques Derrida; Çeviren: Özkan Gözel, "İnsan Bilimlerinin Söyleminde Yapı, Gösterge ve Oyun" Terry Eagleton Kuramdan Sonra. Judith Butler: “Performatif Cinsiyet Teorisi" Harold Bloom, Etkilenme Endişesi. Jean Baudrillard "Simülakrlar ve Simülasyon" Deleuze, Gilles&Felix Guattari. “Giriş: Rhizome.” Bin Yayla: Kapitalizm ve Şizofreni Deleuze, Gilles&Felix Guattari, "Kafka Minör Bir Edebiyat İçin" Steven Best&Douglas Kellner: Postmodern Teori: Eleştirel Soruşturmalar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024