UYGULAMALI DRAMATURJİ ÇALIŞMALARI II

İzlence Formu

Ders Adı UYGULAMALI DRAMATURJİ ÇALIŞMALARI II Kod TIED2074
Kredi 4 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi OĞUZ ARICI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, bir tiyatro metnini biçimsel yaklaşım (formalist analiz) ışığında, yeniden okuma denemeleri ve bu okumaların dramaturjik uygulamaları üzerine odaklanmıştır.

İçerik

Bu ders öğrencilere, biçimsel bir yaklaşım (formalist) kullanarak metin analizi becerilerini geliştirmek için tasarlanmıştır. Formalist analiz, bir oyunun incelenmesini/ analiz edilmesini düzenlemeye yöneliktir ve incelemede kullanılan sınıflandırma sistemi, bu düzenlemenin temelini oluşturur. Öncelikle, bir oyunun sadece yazılı bölümünü incelemek amacıyla performans, sahneleme, vb. gibi dışsal öğeleri hariç tutarak standart bir sınıflandırma sistemi kullanır. Ayrıca bu derste ampirik yazarın hayatı, düşünceleri veya kişiliği de inceleme çalışmasının dışında bırakılır.

Öğretim Yöntemleri

Araştırma ve sunum yoluyla.

Kaynaklar

James Thomas - Script Analysis for Actors, Directors and Designers. Hayman – How to Read Play Ball – Backwards and Forwards Schmid - Semiotics Of Drama And Theatre New Perspectives in The Theory Of Drama And Theatre Pickering - How to study modern drama Pfister - Theory-and-Analysis-of-Drama Drama for Student Serisi Mina Urgan. – Shakespeare ve Hamlet Mimesis 10 – Hamlet Özel Sayısı

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024