ŞÂFİÎ DÖNEMİNDE HADİS TARTIŞMALARI

İzlence Formu

Ders Adı ŞÂFİÎ DÖNEMİNDE HADİS TARTIŞMALARI Kod HADS9001
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HÜSEYİN HANSU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste İmam Şafii döneminde haberin/hadis bilgi değeri üzerinde yapılan tartışmalar üzerinde durulacaktır. Şafii hem usulü fıkhın hem de bir çok önemli hadis teriminin kurucusu olarak kabul edildiği için onun yaptığı tanımlar ve sonraki hadis usulü üzerindeki etkisini anlamak açısından önem arzetmektedir. Konuyu diyalktik bir metotla işlediği için Şafii’nin metninden dönemin hadise olan farklı yaklaşımları hakkında da bilgi sahibi olmak mümkün olmaktadır. Bu ders hem hadisle ilgili temel kavramların doğru anlaşılması hem de hadisin delil değeri konusundaki farklı yaklaşımların öğrenilmesi açısından önemlidir. Konunun işlenişinde ders kitabı haricinde klasik kelam ve usul-i fıkıh eserlerinin haber bölümleri ile bu konuda yapılmış çağdaş araştırmalardan yararlanılacaktır.

İçerik

Haberin bilgi değeri ile ilgili ilk önemli tartışmalar İmam Şafii döneminde başlamıştır. Şafii kelamcı ve usulcülerle yaptığı tartışmalarda ahad haberin bilgi değerini ortaya koymaya çalışmıştır. Bu derste onun konuyla ilgili tartışmalarını içeren Cimau’l-ilm adlı risalesi okunup değerlendirilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, araştırma ve inceleme, ödev

Kaynaklar

1. İmam Şafii, 204/820 ; Cimaü'l-ilm, thk. Muhammed Fevzi Abdulmuttalib, Kahire : Dârü'l-Vefâ 20011. 2. İmam Şafii, er-Risale, thk. Ahmed Muhammed Şakir . Kahire : Dârü't-Türas, 1979 3. Bilal Aybakan, İmam Şafii ve fıkıh düşüncesinin mezhepleşmesi. İstanbul : İz Yayıncılık, 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024