KUR'AN VE NÜZUL ORTAMI

İzlence Formu

Ders Adı KUR'AN VE NÜZUL ORTAMI Kod TFSR7001
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YAŞAR DÜZENLİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste, nüzul öncesi ve nüzul sürecindeki siyasal, ekonomik, kültürel ve tarihsel ortamı genel çizgileriyle müzakere etmek, böylece Kur'an ayetlerinin anlaşılmasında nüzul ortamı ve bu ortamın etki ve tepkilerini göz önünde bulundurulması amaçlanmaktadır.

İçerik

İslam dininin temel kitabı olan Kur'an, VII. yüzyılın ilk yarısında melek Cebrail vasıtasıyla Allah'tan Hz. Peygamber'e indirilmiş bir kitap olup ilk muhataplarının Arap olması sebebiyle dili Arapça'dır ve içerisinde -doğal olarak- dönemin, zamansal ve mekânsal bazı unsurlarını da barındırmaktadır. Kur'an'ın, indiği coğrafya ve toplumun kültürünü, bilgilerini, dilini ileteceği mesajın aracısı kılması, mesajının anlaşılmasının, bu unsurların anlaşılmasıyla mümkün olabileceğini söyleyebiliriz. Bu bakımdan Kur'an'ın nüzul ortamının bilinmesi büyük önem arz etmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Buluş Yoluyla Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Metin içerisinde uygulamalı anlatım

Kaynaklar

1. Ali C. (1993), el-Mufassal fî Tarihi'l-Arab Kable'l-İslâm. 2. Çetin, M. N. (1973), Eski Arap Şiiri, İstanbul. 3. Serinsu, A. N. (1994), Kur'an'ın Anlaşılmasında Esbâb-ı Nüzul'ün Rolü, İst. 4. Vahidi, A. b. Ahmed, (1993) Esbâbu'n-Nüzul, Beyrut. 5. Suyuti, C., (1994), Lübabü'n-Nükûl fî Esbâbi'n-Nüzûl, Beyrut. 6. Alusi, M. Ş., Bülugü-l Ereb fi Ma'rifeti Ahvâli'l-Arab, Beyrut.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024