UYGULAMALI TİYATRO ELEŞTİRİSİ

İzlence Formu

Ders Adı UYGULAMALI TİYATRO ELEŞTİRİSİ Kod TIED1005
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi NİLGÜN FİRİDİNOĞLU TİRYAKİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Seminerde, katılımcıların tiyatroda mizah, mizah karamları ve oyunlardaki uygulama biçimleri ve oyun yazarlığı üzerine bakış kazanmalarını sağlamak, metinlerin düşünsel arka planlarını bulgulaması ve metin çözümleme yöntemlerini öğrenmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Seminerde, tiyatroda güldürünün başkaldırıyla ve toplumsal sorunlara eleştirel yaklaşımla olan ilişkisi üzerine yoğunlaşılacaktır. Kara güldürü, ironi, parodi gibi kavramların dünya tiyatro tarihinden ve tiyatromuzdan çeşitli oyun örnekleri aracılığıyla tartışılması amaçlanmaktadır. Ele alınan yazarların gülmece anlayışlarına, oyunlardaki iletinin amacına, oyunların söylem oluşturma ve sorgulama biçimine, yazıldıkları dönemle ve günümüzle kurdukları ilişkiye, okur/izleyici merkezli metin stratejilerinin çözümlenmesine yönelik çalışmalar seminerde yer alacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Metin çözümlemelerinde yorumbilimsel yaklaşım ve alımlama estetiği temel alınmaktadır.

Kaynaklar

KURAMSAL KİTAPLAR: Henri Bergson, Gülme, Ayrıntı Yayınları Barry Sanders, Kahkahanın Zaferi, Ayrıntı Yayınları Kara Mizah Antolojisi, hazırlayan Enis Batur, Hil Yayınları OYUNLAR: Friedrich Dürrenmatt, Büyük Romulus/ Yaşlı Bayanın Ziyareti Alfred Jerry, Kral Übü Jean Genet, Balkon Dario Fo, Açık Aile Haldun Taner, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım Aziz Nesin, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz Sermet Çağan, Ayak Bacak Fabrikası, Mitos Boyut Yayınları - Ferhan ޞensoy, ޞahları da Vururlar Behiç Ak, Bina, Mitos Boyut Yayınları E. Ionesco, Makbett/ Kel ޞarkıcı Mitos Boyut Yayınları Orhan Güner, Antonius,Kleopatra Arada Bir Sezar Samuel Beckett, Mutlu Günler ÖYKÜLER Jonathan Swift, Mütevazi Bir Öneri Nicholas Born, Lokaldeki Zenci

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024