ÇAĞDAŞ RUS EDEBİYATI I

İzlence Formu

Ders Adı ÇAĞDAŞ RUS EDEBİYATI I Kod LEDE4006
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi KORHAN KORBEK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders XIX. yüzyılın sonu ile XX. yüzyılın başlarında Rus edebiyatının geçirdiği evreleri tarihsel ve düşünsel gelişmeler ışığında irdelemeyi amaçlar.

İçerik

Rus edebiyatında modernizm 1890-1930 yılları arasındaki "gümüş çağ" olarak anılan dönemi kapsar. Aynı zamanda bu dönem çok önemli tarihsel olayların ve bilim dünyasında yeni atılımların yaşandığı, karşıt felsefi görüşlerin çarpıştığı oldukça kaotik bir dönemdir. Özellikle şiir sanatının öne çıktığı bu dönemde simgecilik, akmeizm, fütürizm gibi şiir akımları edebiyatta belirleyici rol oynar. Düz yazıda ise Gorki, Bunin, Kuprin gibi yazarlar gerçekçilik geleneğini sürdüren yazarlardır. 1917 Ekim Devriminden sonra pek çok sanatçı Rusya'yı terk eder. Bunun sonucunda Rus edebiyatı göçmen ve toplumcu gerçekçi edebiyat olmak üzere iki ana kola ayrılır.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, soru-cevap, küçük grup çalışması.

Kaynaklar

Behramoğlu, Ataol, Çağdaş Rus Şiiri Antolojisi, İstanbul, Adam Y., 2000. Kuzmina, S. F., İstoriya russkoy literaturı XX veka. Poeziya Serebryanogo veka, M., Flinta-Nauka, 2004. Literatura 11 klass v tryoh çastyah, Red., Çerkezova M. V., Moskva, Drofa, 2013. Russkaya literatura XX veka v dvuh tomah, Red., Krementsov L. P., Moskva, Akademiya, 2005.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024