HÜCRE ÖLÜMÜNÜN MOLEKÜLER MEKANİZMALARI

İzlence Formu

Ders Adı HÜCRE ÖLÜMÜNÜN MOLEKÜLER MEKANİZMALARI Kod MOBI7005
Kredi 2 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ŞEHNAZ BOLKENT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Gelişim sırasında fizyolojik olarak meydana gelen veya hastalıkların ortaya çıkmasında ve yaşlanmada temel faktör olarak bilinen patolojik hücre ölümünün tipleri, bunlar arasındaki geçiş noktaları, birbirleriyle olan ilişkileri ve moleküler mekanizmalarının ayrıntılı olarak öğretilmesdir. Böylece, farklı patolojilere terapötik yaklaşım geliştirilebilmesinin temellerinin atılması mümkün olabilecektir.

İçerik

Temel hücre ölüm tiplerinin tanımlanması: apoptoz, nekroz ve otofaji; hücre organellerinin hücre ölüm mekanizmalarındaki önemi: mitokondriyal Ca+2 ve hücre ölümü; hücre ölüm reseptörlerinin önemi; hücre ölüm proteinleri; hücre hasarı, inflamasyon, yıkım işlemleri, yaşlanma ve hücre ölümü; hücre ölümüne yol açan sinyal ileti yolları ve ortak noktalar; hücre ölüm yolaklarının düzenlenmesinde moleküler mekanizmalar; hücre döngüsü kontrolünün hücre ölümündeki rolü.

Öğretim Yöntemleri

Sözel ve bilgisayar destekli görsel anlatım, tartışma, soru-cevap.

Kaynaklar

1. Gerry Melino, David Vaux, eds. Cell Death. Wiley, 2010. 2. Hao Wo, ed. Cell Death: Mechanism and Disease. Springer, 2014. 3. Douglas R Green, ed. Means to an End: Apoptosis and Other Cell Death Mechanisms. 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024