TARİH MEZUNİYET SEMİNERİ

İzlence Formu

Ders Adı TARİH MEZUNİYET SEMİNERİ Kod TARH4714 H
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HALİL BAL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu seminer çalışmasından beklenen temel hedef, öğrencilerin akademik anlamda bir araştırma kabiliyeti edinmeleridir. Bu bağlamda seminer sırasında öğrencilere, gerekli kaynaklar tanıtılıp, araştırma teknikleri öğretilmektedir. Öğrencilere verilen ödevlerle, öğrencinin teoride edindiği birikimi pratikte de kullanabilmesi hedeflenmektedir. Dönem boyunca katılımcı, hocanın desteği ile planlı ve disiplinli bir çalışma yapmayı öğrenecektir.

İçerik

Yakınçağ Tarihi döneminde, Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi, ekonomik ve sosyal olgularını incelemek. Bu dönem ile ilgili analizler yaparak, çalışmayı akademik araştırma metotları dahilinde somutlaştırmak. Bu seminer sonucunda öğrenciler öncelikle, araştırma yöntemlerini uygulamalı olarak öğreneceklerdir. Ayrıca kütüphane- bibliyografya araştırmaları ve makale yazımı ile ilgili pratik çalışmalar yapma imkanı kazanacaklardır. Bir konuyu muayyen bir zamanda hazırlayıp sunabilme yeteneğini edineceklerdir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Anlatım yolu ile öğretim, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

Ahmed Cevdet Paşa, Ma'rûzat, Haz. Yusuf Halaçoğlu, İstanbul 1980 Mahmud Celaleddin Paşa, Mir'ât-ı Hakikat, Haz. İsmet Miroğlu, İstanbul 1983 Enver Ziya Karal, Osmanlı Tarihi, 8. cilt, Ankara 1983 --------------------, Osmanlı Tarihi, 9. cilt, Ankara 1996 Fahir H. Armaoğlu, Siyasi Tarih, Ankara 1975 Rıfat Uçarol, Siyasi Tarihi, İstanbul 2008 ---------------,1878 Kıbrıs Sorunu ve Osmanlı İngiliz Anlaşması, İstanbul 1978 Fahri Belen, 20. Yüzyılda Osmanlı Devleti, İstanbul 1973 Bernard Lewis, Modern Türkiye'nin Doğuşu, Çev. Metin Kıratlı, Ankara 1984 Esat Uras, Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi, İstanbul 1987 Nicolae Jorga, Osmanlı İmparatorluğu Tarihi, Çev. Nilüfer Epçeli, İstanbul 2005 İkinci Meşrutiyetin İlanı ve Otuzbir Mart Hadisesi, Ali Cevat Bey'in Fezlekesi, Haz. Faik Reşit Unat, Ankara 1985 İ. Hakkı Uzunçarşılı, Midhat Paşa ve Yıldız Mahkemesi, Ankara 1967 -------------------------, Midhat Paşa ve Taif Mahkûmları, Ankara 1985 Sina Akşin, 31 Mart Olayı, Ankara 1970 Metin Hülagu, Yaralı Mareşal, İstanbul 2006 Mehmet Ali Beyhan, "II. Abdülhamid Döneminde Hafiye Teşkilatı ve Jurnaller", Türkler, c. 12, Ankara 2002, s. 258-272.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024