OSMANLI TARİHİNİN GÖRSEL KAYNAKLARI

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI TARİHİNİN GÖRSEL KAYNAKLARI Kod TARH4728
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ZEYNEP TARIM
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders Osmanlı tarihinin önemli kaynaklarından olan minyatürlerin tarih kaynağı olarak nasıl kullanılması gerektiğini öğretmeyi amaçlamaktadır. Minyatürlerin hangi eserler içinde yer aldığı, özellikleri, kaynak değerini söz konusu etmektedir. Ayrıca görsel malzemenin yazılı metinlerle nasıl birlikte okunması gerektiğini gösteren konular içermektedir. Osmanlı tarihinin temel kaynaklarından olan minyatürlerin birer tarih kaynağı olarak değerlendirilmesini ve Osmanlı tarihini konu alan minyatürlü yazmalarının tanıtılmasını amaçlamaktadır. Ayrıca gravürlerin tarihsel önemi üzerinde durulmaktadır.

İçerik

1. Minyatürlerin içinde yer aldığı kaynak eserlerin tanıtımı 2. Minyatürlerin kaynak olabilme özellikleri 3. Gravürlerin bir tarih kaynağı olarak değerlendirilmesi

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

Zeynep Tarım Ertuğ, “Minyatürler ve Tarihi Belge Özellikleri”, Osmanılı, XI, s.180-185; Nurhan Atasoy, “1558 Tarihli Süleymannâme ve Macar Nakkaş Pervane”, Sanat Tarihi Yıllığı, III, İstanbul 1969-70, s. 167-196. Oktay Aslanapa, “Osmanlı Minyatür Sanatı”, Osmanlı, c. 11, s. 151-159. Zeynep Tarım Ertuğ, “Hünernâme”, DİA, c. 18, s. 484-485.Neclâ Arslan, Gravür ve Seyahatnamelerde İstanbul (18. Yüzyıl Sonu ve 19. Yüzyıl), İstanbul 1992.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024