SELÇUKLULAR TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı SELÇUKLULAR TARİHİ Kod TARH2090
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUHARREM KESİK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilere Türklerin tarihte kurmuş oldukları en büyük devletlerden birisi olan ve Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Anadolu Selçukluları, Kirman Selçukluları, Irak Selçukluları ve Suriye Selçukluları adlarıyla beş kol halinde hüküm süren devletlerin siyasî tarihi, hâkimiyet anlayışı, devlet teşkilatı, taşra teşkilatı, saray teşkilatı, dîvân teşkilatı; bu devletlerin her birindeki sosyo-ekonomik ve kültürel yapı; bu dönemdeki dînî, ilmî ve fikrî hayat ile Selçukluların çeşitli Türk devletleri ve diğer devletlerle ilişkileri hakkında bilgi verilerek öğrencilerin Türk-İslâm tarihinin bu dönemi hakkında tatmin edici ölçüde bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

İçerik

Türklerin İslâmî devirde kurdukları en büyük devletlerden birisi olan Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun ve aynı hanedana mensup olan şahıslar tarafından kurulan Anadolu Selçukluları, Kirman Selçukluları, Irak Selçukluları ve Suriye Selçukluları’nın Türk, İslâm ve dünya tarihleri açısından işgal ettikleri yer ve konum, dersin konusunu teşkil etmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, soru-cevap

Kaynaklar

Osman Turan, Selçuklular Tarihi ve Türk-İslâm Medeniyeti, Ankara 1965. A. mlf., Selçuklular Zamanında Türkiye, İstanbul 1993. Mehmet Altay Köymen, Büyük Selçuklu İmparatorluğu Tarihi Kuruluş Devri I, Ankara 1979. A. mlf., Büyük Selçuklu İmparatorluğu Tarihi II, İkinci İmparatorluk Devri, Ankara 1954. A. mlf., Alp Arslan ve Zamanı I-II, Ankara 1972. A. mlf., Tuğrul Bey ve Zamanı, İstanbul 1976. A. mlf., Selçuklu Devri Türk Tarihi, Ankara 1982. İbrahim Kafesoğlu, Sultan Melikşah Devrinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu Tarihi, İstanbul 1953. A. mlf., “Selçuklular” İA. Abdülkerim Özaydın, Sultan Berkyaruk Devri Selçuklu Tarihi, İstanbul 2001. A. mlf., Sultan Muhammed Tapar Devri Selçuklu Tarihi, Ankara 1990. Erdoğan Merçil, Büyük Selçuklu Devleti – Siyasi Tarih, Ankara 2005. Ali Sevim-Erdoğan Merçil, Selçuklu Devletleri Tarihi, Ankara 1995. Agacanov, C., Oğuzlar (trc. Ekber Necef, Ahmet Annaberdiyev), İstanbul 2002. Faruk Sümer, Oğuzlar, Ankara 1972. Ali Sevim, Suriye ve Filistin Selçukluları Tarihi, Ankara 1983. Hüseyin Kayhan, Irak Selçukluları, Konya 2001. Nizamülmülk, Siyasetnâme (trc. M. A. Köymen), Ankara 1982.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024