ESKİ MISIR TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı ESKİ MISIR TARİHİ Kod TARH2704
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ERKAN KONYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mısır'ın Prehistorik dönemlerden başlayarak Geç Dönemi?ne uzanan tarihsel süreci ele alınarak bu sürecin insanlık tarihine katkıları vurgulanmaktadır. Yakındoğu?nun en önemli kültürel coğrafyasını barındıran Mısır tarihi ve kültürünü öğrencilere tanıtarak, tarihsel olaylara bakışlarında-değerlendirmelerinde, daha zengin bir alt yapıyla hareket etmelerini sağlamaktır.

İçerik

Prehistorik çağlardan Yunan-Roma Dönemi'ne kadar Mısır Tarihi konu edilmektedir; Eski Misir'in Coğrafyasi, Eski Misir Kültürü'nün Keşfi Yapilan İlk Araştirmalar, Tarihsel Süreç: Hanedanlar Öncesi Dönem, Erken Hanedanlar Dönemi, Eski Krallık, I. Ara Dönem, Orta Krallık, Ii. Ara Dönem, Yeni Krallık, III. Ara Dönem, Geç Dönem-Assur Ve Pers Hâkimiyeti, Güzel Sanatlar Ve Mimari: Heykel, Kabartma Ve Resim, Mimari, Eski Misirda Yaşam, konularını kapsamaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Kısmen anlatım, kısmen powerpoint sunumu, ödev konuları verilmesi.

Kaynaklar

Dominique VALBELLE, Eski Mısır\\\'da Yaşam, Çev. Cem Muhtaroğlu, İletişim Yayınları Cep Üniversitesi Dizisi, İstanbul, 1992.* Jean VERCOUTTER, Eski Mısır, Çev. Emine Çaykara, İletişim Yayınları, İstanbul, 2003. John BAINES, Jaromir MALEK, Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansiklopedisi 2: Eski Mısır, İletişim Yayınları, İstanbul, 1986. Belkıs DİNÇOL, Eski Önasya ve Mısır\\\'da Müzik, Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları, İstanbul, 1999. Charles FREEMAN, Mısır, Yunan ve Roma: Antik Akdeniz Uygarlıkları, Çev. Kemal Angı, Dost Kitabevi, Ankara, 2003. * Afet İNAN, Eski Mısır Tarihi ve Medeniyeti, Türk Tarih Kurumu Yayını, Ankara, 1992. Arif Müfid MANSEL, Mısır ve Ege Tarihi Notları, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1938. Erik Hornung, Mısır Tarihi, Kabalcı Yayınevi, 2004. Erik Hornung, Mısırbilime Giriş, Kabalcı Yayınevi, 2004.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024