EKSTRASELLÜLER MATRİKS VE DİNAMİKLERİ

İzlence Formu

Ders Adı EKSTRASELLÜLER MATRİKS VE DİNAMİKLERİ Kod MOBI9009
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ENGİN KAPTAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ekstrasellülar matriksin yapısal unsurlarının etraflıca öğrenilmesi, Matrisellülar proteinler ve basal memranın fonksiyonel açıdan değerlendirilebilmesi, Ekstrasellülar matriksin yeniden şekillenmesine hizmet eden mekanizmalar ile bu süreçlerin fonksiyonelliğinin anlaşılması, Matriks değiştirici enzimlerin regülasyonu ve çalışma prensiplerinin kavranması, Ekstrasellülar matriksin rol aldığı önemli patolojik süreçlerin anlaşılması.

İçerik

Ekstrasellüler matrikse giriş, Kollagen ve Elastinin yapı ve fonksiyonu, adezif glikoproteinler, matriks proteoglikanları, Bazal membran, Ekstrasellüler matriks remodellemesi ve çevrimi, Matriks Metalloproteinazları; inhibitörleri, aktivatörleri ve sinyallemesi, Yara iyileşmesi ve Ekstrasellüler matriks, Tumör invazyonu ve metaztazı, Fibrosis ve ekstrasellüler matriks.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü ve bilgisayar destekli görsel anlatım

Kaynaklar

1-Mecham, R. P. (ed.) The Extracellular Matrix: an Overview (Springer, 2011). 2-Hynes, R. O. & Yamada, K. M. (eds) Extracellular Matrix Biology (Cold Spring Harbor Lab. Press, 2012). 3-Hay, E. D. (Ed.). (2013). Cell biology of extracellular matrix. Springer Science & Business Media. 4-Bonnans, C., Chou, J. & Werb, Z. Remodelling the extracellular matrix in development and disease. Nature Rev. Mol. Cell. Biol. 15, 786–801 (2014).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024