İNSAN HAKLARI VE EKONOMİ HUKUKU

İzlence Formu

Ders Adı İNSAN HAKLARI VE EKONOMİ HUKUKU Kod 8001
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HAYDAR BURAK GEMALMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İnsan hakları normları birey-devlet ilişkisi üzerine kurulu olmasına rağmen aslında insan hakları hukuku varsayalı eşitler arasındaki özel hukuk kişileri arasındaki ilişkilerde de uygulanma kapasitesine sahiptir. Nitekim tüzel kişiler ve tacirler de, niteliklerine uygun düştüğü ölçüde insan haklarından yararlanabilmektedir. Buna kısaca, insan haklarının yatay uygulanması veya yatay etkisi denilmektedir. Bu bağlamda artık sıklıkla münhasıran özel hukuk niteliğindeki uyuşmazlıkların çözümünde insan hakları kuralları avukatlar tarafından gündeme getirilmekte ve mahkemeler/hakimler tarafından dikkate almaktadır. Dolayısıyla bu dersin amacı, insan haklarının yatay uygulanmasının kökeni, hukuki dayanağı, hukuki araçları ve teknikleri, boyutu ve etkisini doktriner görüşler ve mahkeme kararları çerçevesinde ayrıntılı olarak incelemek ve değerlendirmektir.

İçerik

Dikey etki-yatay etki kavramsallaştırılması, Devletin negatif ve pozitif yükümlülükleri, sözleşmesel ilişkilerde zayıf tarafın korunması, gayrimenkul davalarında mülkiyet hakkı, özel hukuk uyuşmazlıklarında özel yaşamın/kişilik haklarının korunması, özel mülkiyete tabi kamusal mekanlarda ifade/gösteri özgürlükleri, çevresel uyuşmazlıklarda insan hakları, tahkim yargılamasında insan hakları ve adil yargılanma hakkı, ticari insan hakları, iş dünyasının insan hakları sorumluluğu temel inceleme alanlarını oluşturacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Dersin genel yöntemi, konuyla ilgili insan haklarının kavranması, bunların özel hukuk ilişkilerine uygulanması ve bu uygulamanın ulusal düzeyde olası sonuçlarının değerlendirilmesidir. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Anayasa Mahkemesinin uygulamaları somut davalar üzerinden incelenecektir. Konuyla ilgili çözümlenmemiş sorunlar da tartışılacaktır. Bu bağlamda, ders anlatımı, sunum ve tartışma dersin işlenişinin araçları arasındadır.

Kaynaklar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024