DÜNYA SU KAYNAKLARI, HİDROPOLİTİK VE TÜRKİYE

İzlence Formu

Ders Adı DÜNYA SU KAYNAKLARI, HİDROPOLİTİK VE TÜRKİYE Kod CGRY9181
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ORHAN GÜRBÜZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Doktora düzeyinde öğretim alan Coğrafya öğrencilerinin “Dünya Su Kaynakları, Hidropolitik ve Türkiye” konusunda temel bilgiler edinmelerini, böylece bilgi sahibi olmalarını, Dünya Su Kaynakları, Hidropolitik ve Türkiye konusunda yeterliliğe ulaşmalarını; etkin bir coğrafya öğretiminde bu konuları kavramalarını sağlamak. Aynı zamanda öğrenci merkezli öğretim kapsamında doküman taraması, yazı yazma ve araştırma yapma yeteneği kazanmalarını sağlamak ve bilimsel bakış açılarını geliştirmelerini ve bunu kullanma becerilerini arttırmak ve bu sahada tez hazırlayabilme yeteneği kazandırmaktır.

İçerik

“Dünya suları ve su kaynakları, hidropolitik, su stratejisi ve Türkiye’nin bu bakımdan konumu ” konusunda bilgi veren bir derstir. Dersin İçeriği: o Suyun oluşumu, tatlı ve diğer sular o Tatlı suların oranı ve dünyadaki dağılışı o Hidrografya haritaları, bunların hazırlanması, okunması ve analizi o Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri programları ve bu yazılımların hidrografya analizinde kullanımları o Türkiye’nin su kaynakları, tatlı su potansiyeli ve hidrolojik havzaları o Türkiye’nin stratejik bakımından hidrografya analizi o Sınır aşan sular bakımından Türkiye ve ilişkili ülkeler o Ortadoğuda su problemleri o Türkiye ve dünya hidropolitiği o Su kaynakları ile ilgili yasalar ve devletlerarası hukuk o AB su çerçeve direktifi o AB’nin Sınıraşan Su Politikları ve Türkiye o Su yönetimi ve küreselleşme o Türkiye’nin gelecekteki su sorunları karşısında üretmesi gereken stratejiler ve hukuki alt yapılar.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim Üyesinin anlatması, Sunumlar yapması, Soru-Cevap, Ödev, Araştırma Ödevleri, Tartışma, Proje çalşışmaları, Arazi ekskürsiyonları.

Kaynaklar

Amery, H. Aaron T. W., (2000), Water in the Middle East: A Geography of Peace. University of Texas Press, USA. Beach, H., (2000), Transboundary Freshwater Dispute Resolution: Theory, Practice and Annotated References, United Nations University Press, Tokyo, Japan: Bilen, Ö., (2009) Turkey &Water Issues in the middle East, DSİ Printing, Ankara. Elhance, A. P., (1999), Hydropolitics in the Third World: Conflict and Cooperation in International River Basins. Institute of Peace, Washington, D.C.,U.S. Karpuzcu, M., Gürol, M.D., Bayar, S., (2009) Transboundary Waters and Turkey, DSİ Printing, Ankara. Just, R., Sinaia, N., (1998), Conflict and Cooperation on Trans- Boundary Water Resources, Kluwer Academic Publishers, Boston,USA. Ohlsson, L., (1995), Hydropolitics. Conflicts over Water as a Development Constraint, Zed Books, London,UK. Parker, D. D., Yacob T., (1997) Decentralization and Coordination of Water Resource Management, Kluwer Academic Publishers, Boston,USA. Pashardes, P., et al, (2002) Current Issues in the Economics of Water Resource Management. Theory, Applications and Policies, Lower Academic Publishers, Boston:USA. Sad off, C., et al, (2002), Africa’s International Rivers. An Economic Perspective,The World Bank, US. Shiva, V., (2002), Water Wars. Privatization, Pollution, and Profit, South End Press, Cambridge, MA,US. Tafesse, T., (2001).. The Nile Question. Hydropolitics, Legal Wrangling, Modus Vivendi and Perspectives, Lit Verlag Munster. UN Convention on the Law or the Sea: Territorial Sea and Contiguous Zone U.S. Vice President announces contiguous zone UN Convention on the Law or the Sea: Exclusive Economic Zone UN Convention on the Law or the Sea: Continental Shelf UN Convention on the Law or the Sea: High Seas (Article 109) Waterbury, J., (1979), Hydropolitics of the Nile valley, Syracuse University Press, Syracuse. Wolf, A. T., (2002) Conflict Prevention and Resolution in Water Systems, Edward Elgar Press, Cheltenham, U.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024